1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Откриха обновен и оборудван с нова апаратура кабинет по гастроентереология в МБАЛ „Св. Ив. Рилски”

DSC 0025Напълно обновен и оборудван с нова апаратура кабинет по гастроентереология бе открит днес в МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица. Кабинетът се намира в Първо вътрешно отделение. Освен за диагностика, новата техника ще се използва и за ендоскопски терапевтични процедури като биопсия, екстракция на чуждо тяло от организма, махане на доброкачествени новообразувания. Техниката бе закупена с финансовата подкрепа на Община Горна Оряховица, а реновирането на кабинета е извършено с помощта на „Сага 2000” ООД – Горна Оряховица. 

На откриването на обновения кабинет присъстваха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Иван Иванов, Сашо Манчев - един от собствениците на от фирма "Сага - 2000", лекари, медицински сестри и служители на здравното заведение.

Заболяванията на органите на храносмилателната система са едни от най-честите причини за хоспитализация и трета по важност, както в страната, така и в нашата болница. Тук при нас около 10 % от пациентите са с такива заболявания. От всички новооткрити злокачествени заболявания най-чести са тези на органите на храносмилателната система. Затова навременната и точна диагностика са изключително важни. В нашата болница гастроентереологичен кабинет има от 2006 г. но сега той е напълно реновиран и с нова апаратура. С новия фиброгастроскоп, който е модел 2016 г. и отговаря на всички изисквания на съвременната медицина, ще постигнем качествено нова промяна както в диагностиката, така и в лечението. Всичко това нямаше да бъде постигнато без разбирането и изключителната финансова помощ на Община Горна Оряховица, за което искам да благодаря на кмета инж. Добромир Добрев. Реновирането на кабинета нямаше да стане толкова качествено и навреме без помощта на фирма „Сага 2000” ООД, за което също им благодаря, каза при откриването на новия кабинет управителят на МБАЛ д-р Иван Иванов.

„Благодаря на д-р Иванов за ентусиазма, с който ръководи МБАЛ „Св. Иван Рилски”. Всички виждаме много голямо подобряване в дейността на здравното заведение. Община Горна Оряховица ще продължи да инвестира в болницата. В бюджета за тази година са заложени средства за закупуване на нов рентген. Смятам, че специалистите, които работят тук са много добри, затова и нашата инициатива да помагаме в обновяване на апаратурата ще продължи. Болницата имаше нужда от такъв апарат, защото точността в диагностиката е много важна за определяне на самото лечение”, каза инж. Добромир Добрев.

Възможностите на новата апаратура бяха представени от д-р Любомир Костурков, който заедно с колегата си от Велико Търново д-р Александър Даскалов ще работят с нея.

„Новата техника е система от фиброгастроскоп и колоноскоп.

Съвременна видопроцесорна система с Full HD резолюция, позволява максимална прецизност при работа. С новата апаратура се провеждат ендоскопски изследвания на стомаха и червата и могат да се установят всички форми на най-безобидните функционални смущения, които в началото са леки, но в последствие могат да преминат в по-тежки заболявания. Апаратът дава възможност да се определи на какъв етап и в кой стадий е заболяването и да се определи съответното лечение. С новата апаратура могат да бъдат извадени чужди тела, попаднали в тялото на дете или възрастен човек и да се спести голяма операция”, обясни д-р Костурков. „Тази апаратура ни позволява да работим много добре за нашите пациенти. С подобряване на работата в болницата дори и след въвеждане на пръстовите отпечатъци ние имаме ръст на пациентите на фона на тоталното спадане в страната. Това говори, че хората намират при нас нужното лечение”, каза още д-р Костурков.

Пациенти на болницата и диагностицирани в здравното заведение ще бъдат лекувани с новата апаратура по клинична пътека. Тези, които не са лежащо болни и биха желали да се изследвт, могат да го направят срещу заплащане, като на сайта на болницата са посочени съответните цени. По време на работа, апаратът прави запис, който може да се предостави на пациента за последващо оперативно лечение.

Освен пациенти с гастроентереологични заболявания кабинета обслужва и около 30 % от пациентите на хирургия. За миналата година в кабинета са направени около 800 изследвания, като се очаква с новата апаратура те да се увеличат.

През миналата година е проведена обществена поръчка за 180 000 лв., като по-голяма част от средствата са със съдействието на Общината и е закупена нова апаратура за очно отделение, отделението „Уши, нос, гърло”, Анестезиология и реанимация, Трето вътрешно отделение и лабораторията. 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица