1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Warning: copy() [function.copy]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/goadmin/public_html/gorna/plugins/content/mavikthumbnails.php on line 668

Warning: copy(http://g-oryahovica.orgimages/pgee.png) [function.copy]: failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/goadmin/public_html/gorna/plugins/content/mavikthumbnails.php on line 668

Notice: Undefined offset: 0 in /home/goadmin/public_html/gorna/plugins/content/mavikthumbnails.php on line 456

Учител от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” се включи в среща за равенството в образованието

pgeeВ учебна визита на тема „Равенството на възможностите на мъжете и жените – предизвикателство пред образованието” се включи преподавателят по история в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” Кина Котларска. Форумът бе проведен в Алмерия, провинция Андалусия, Испания и бе финансиран по Програма на ЕС „Учене през целия живот”, секторна програма „Учебни визити”.

Общо 9 души - директори, помощник-директори, финансови експерти, социални работници и учители от 6 страни – България, Словакия, Италия, Франция, Румъния и Испания, се включиха в инициативата. Темата събра работещи в образованието, заинтересовани да проучат на място опита на Андалусия. Участниците посетиха различни образователни институции – Института по жените към местното правителство, регионалния инспекторат по образование, центъра за квалификация на учители, университета в Алмерия и няколко училища.

Темата за равенство на половете застава в центъра на вниманието на местните власти още през 90-те години, когато вследствие на домашно насилие няколко жени намират смъртта си. Оттогава до сега е направено много – приет е закон за равнопоставеност и са планирани дейности за привеждането му в действие. В университета се провежда обучение по няколко магистърски програми, които третират темата (напр. Мъжете и жените – лидери в икономиката, Жените и повишаване на самооценката им, Самозащита и др.), правят се научни изследвания.

Много интересни бяха представените резултати от изследването на това защо при положение, че жените са подавляващата част от учителите, повече са директорите мъже, какво кара жените, веднъж стигнали до този пост, да се отказват. В Испания директорите са избираеми от колектива с мандат 4 г., разказа Кина Котларска.

Споделянето на добри практики между участниците също беше изключително полезно. Очертаха се ясно някои общи тенденции в бившите страни от социалистическия блок – равнопоставено участие на двата пола на пазара на труда, грижа за работещите родители (добра система от детски градини). В същото време общ проблем за всички участващи страни е фактът, че домакинския труд все още е подценяван и остава женски приоритет, допълни Котларска.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица