1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Изложба, представяща жените в обществото е подредена в Историческия музей

DSC 0042Навръх 8 март в Исторически музей – Горна Оряховица бе открита гостуващата експозиция „Жените в обществото”. Изложбата е дело на Регионален исторически музей – Русе и проследява проявите на Модерното време и промените в живота на българските жени в последното столетие.

Гости на откриването бяха заместник-кметът Йорданка Кушева, Милена Николова, директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки”, много горнооряховчанки и приятели на Историческия музей. Всички гости бяха приветствани от директора на музея Пламен Мадемов. Изложбата бе открита от Искра Тодорова, уредник в Регионалния исторически музей в Русе.

Експозицията включва 11 постера с фотоси и текстове, и 13 уникални кукли, които представят различни умалени копия на автентични костюми от музейната колекция в Русе. Те са свързани с модните тенденции в градското облекло – рокля „шантеклер“, бални и вечерни рокли, всекидневни дрехи, униформа на прислужница, облекло в стил „Български модерн“, абитуриентски рокли. Множество текстове представят различните ментални модели, свързани с образа на жените, тяхното присъствие в обществения живот, еманципацията до съвременни проблеми на социума като „унисекс” и „транссексуалност”. Идеята на изложбата е да илюстрира прехода от традиционна към модерна представа за жената и пълноценното ? участие в обществените процеси.

Изложбата ще остане в Исторически музей – Горна Оряховица до края на месец март.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица