1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Инж. Добромир Добрев е отличен в конкурса „Кмет на месеца” на „Kmeta.bg” на тема „Паркове”

Kmet na meseca 2017Кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев е отличен в конкурса „Кмет на месеца” на Портала на българските общини Kmeta.bg на тема „Паркове”. Заедно с него са отличени и градоначалниците на Русе и Елена.

Участниците се бориха в няколко категории. Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев бе избран за фаворит в “Общини с население между 20 и 50 хиляди души”. Той събра 65% от вотовете за парковете, които са емблематични за града и любимо място за отдих и почивка на горнооряховчани.

Парк „Никола Петров“ е кръстен на първия българин световен шампион по класическа борба през 1900 г. в Париж, спечелил званието „Най-силния човек на ХІХ век”. По случай 100 годишнината от рождението му в Горна Оряховица е издигнат негов паметник, който се намира в началото на парка.

През 2013 г. е подменено осветлението в парка, а през 2016 са изградени дeтcкa плoщaдкa и фитнec нa oткpитo. Поставени са нови пейки и маса за шах и табла.
Парк „Никола Панайотов“ (бивш парк „Пролет”) се намира в един от най-големите в града – „Пролет”. През 2011 г. беше извършена цялостна реконструкция на парка, като част от проекта „Подобряване на физическата среда и сигурността в Община Горна Оряховица І етап”, реализиран с финансовата помощ на ОП „Регионално развитие” 2003 – 2007.

По проекта са изградени нови паркови алеи, поставени са беседки, пейки, изградени са две детски площадки със съоръжения за игра съобразени изцяло с изискванията за безопасност. В парка са засадени дръвчета, оформени са цветни фигури. Монтирани са рампи за скейт борд, както и фитнес уреди на открито.

До парка е изградена мултифункционална спортна площадка с комбинирано игрище за хандбал, мини футбол, баскетбол и волейбол. Средствата за изграждане на мултифункционалното игрище са по публично-инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. До игрището са изградени тенис на корт и нова сграда – съблекални за нуждите на спортуващите.

По проекта „Подобряване на физическата среда и сигурността в Община Горна Оряховица І етап” е направена реконструкция и на парк „Христо Ботев” в Горна Оряховица – нови пейки, кътове за отдих, обновени алеи, нова детска площадка. В парк „Христо Ботев” се намира и „Алея на възрожденците”, с паметници на знакови за историята на Горна Оряховица личности.

В парковете „Никола Панайотов” и „Христо Ботев” са поставени и маси за табла и шах.

Емблематични за Горна Оряховица са: парк „Градска градина”, в който ежегодно се провежда семейния спортно-екологичен празник „Фамилатлон”, както и единственият в България „Празник на горнооряховския суджук” и парк „Детски кът”, който предстои да бъде реконструиран в рамките на проект „Обновяване на градската среда”, финансиран по ОП „Региони в растеж” 2014-2020.

В категорията “Общини с над 50 000 души население” безспорен победител стана градоначалникът на Русе с 87% от гласовете.

При най-малките общини с население под 20 000 души, за победител хората избраха кмета на Елена Дилян Млъзев.

Отличията на тримата градоначалници ще бъдат връчени на 4 април (вторник) по време на Конференцията “Tech city – Поглед в бъдещето“, която ще се проведе в София Тех Парк. Събитието е организирано от Портала на българските общини KMETA.bg и вестник КМЕТА.бг.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица