1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Ръст на пациентите отчитат във Второ вътрешно отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски”

17778697 1678121502213130 1911096129 oРъст на пациентите за м.г. в сравнение с 2015 г., отчитат от Второ вътрешно отделение в МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица. Това съобщава началникът на отделението д-р Ели Маринова. Преминалите пациенти са били общо 1 131, като от тях 650 са били с пулмологични заболявания, а 481 – с ендокринологични. За сравнение, през 2015 г. през Второ вътрешно отделение са преминали 1 074 пациенти. „С всяка измината година се увеличава заболеваемостта от пневмонии и хронични белодробни заболявания, което е в резултат на неадекватно амбулаторно лечение”, коментира д-р Маринова. „Заболяванията бележат ръст и заради социално- икономически причини (невъзможност за закупуване на необходимите лекарства, непълноценно хранене, замърсяване на въздуха и др.) Един от рисковите фактори е и възрастта. Много податливи са хора над 65 г. Честотата на захарния диабет също се увеличава, като през последните години може да бъде сравнен с епидемия”, обяснява още д-р Маринова. Тя цитира статистика, според която българите, болни от диабет са около 520 хил., като от тях 80 хил. са инсулинозависими, а от този брой 2 500 са деца. Най-голям брой от пациентите в отделението в МБАЛ в Горна Оряховица, са тези със захарен диабет, тип 2, но зачестява и тип 1, който е характерен за децата и младите хора.

„Пациентският поток през цялата година е интензивен, като средно престоят на болните в здравното заведение е между 5 и 8 дни”, обяснява д-р Маринова. Пациенти идват от Община Горна Оряховица, както и от съседните общини – Златарица, Елена, Лясковец, Стражица, а и от цялата страна. Те са насочвани от личните лекари, от ДКЦ, от специалисти или чрез Спешна помощ. Отделението разполага с 25 легла, разпределени в два сектора: Ендокринологичен - с 11 легла и Пулмологичен - с 14 легла. „Кадровата осигуреност на отделението е съобразена с броя на болничните легла и спецификата на дейността”, посочва д-р Маринова. Бройката на лекарите в него е 6,5, като всички са с призната специалност „Вътрешни болести“. Двама от тях са с „Ендокринология и обмяна на веществата“, а един- със специалност „Пулмология и фтизиатрия“. В отделението има и специализантка – д-р Гонгалова, работят и 10 медицински сестри и двама санитари.

Второ вътрешно отделение работи по 6 клинични пътеки. „Здравно-осигурените пациенти се лекуват безплатно при нас”, подчертава д-р Маринова. Болните се лекуват по клинични пътеки за захарен диабет и неговите усложнения, за пневмония, за хроничен обструктивен бронхит, за дихателна недостатъчност, за бронхиална астма и за гнойно възпалителни заболявания на бронхо-белодробната система. Към отделението функционира и Диабетен център за обучение на диабетно болни. „За да бъде успешно едно лечение, трябва да се проведе обучение на достъпен език на пациента”, обяснява д-р Маринова. В центъра се провежда обучение за хранителния режим, за здравословния начин на живот, за техниката за поставяне на инжекция, за самоконтрол на диабета, за мерките при спешни състояния като кетоацедози или хипогликемии. По думите на д-р Маринова, захарният диабет е социално значимо заболяване, което не може да се излекува напълно, но може да се контролира. В отделението се провежда и функционално изследване на дишането - спирометрия. Тестът е широко разпространен при диагностиката на белодробните заболявания. Чрез него се определят функционалния капацитет при болните с тежки белодробни страдания.

 

Информация: МБАЛ „Св. Иван Рилски” – Горна Оряховица

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица