1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Полицията предприема мерки за сигурността на гражданите по време на Великденските празници

1MthCAWRY8KEРайонните управления “Полиция” в област Велико Търново ще осъществяват засилени мерки за гарантиране сигурността на гражданите и опазването на обществения ред през предстоящите Великденски празници и съпътстващите ги почивни дни. В районите на манастирите и храмовете ще има засилено полицейско присъствие за предотвратяване на задръствания и увеличаване на пропускателната способност на пътищата и подстъпите към тях. Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението в областта са извършили контролни проверки на църквите и манастирите, в които ще се провеждат празнични богослужения.  Проверени са ел. инсталациите, противопожарните уреди и е проведен инструктаж на църковните служители. Огнеборци ще следят за спокойното протичане на празничните литургии в по-големите църкви в областта. 
В празничните дни се предвижда засилено полицейско присъствие, както по главните, така и по третокласните и общински пътища и подходите и районите на питейни и увеселителни заведения. Предвидено е провеждането на специализирани полицейски операции, при които ще се следи най-вече за водачи, употребили алкохол, наркотични вещества или неправоспособни такива, както и използване на обезопасителни колани или каски.
С наближаването на един от най-големите християнски празници – Великден и нарастването на еуфорията, около него често гражданите стават невнимателни и непредпазливи. Точно в такива моменти престъпниците се възползват от отслабената им бдителност и осъществяват престъпните си намерения. За да не позволите на недоброжелателни хора да помрачат настроението Ви в празничните дни от ОДМВР – В. Търново апелират към всички граждани:

Пазете се от джебчии!

Джебчиите използват струпването на много хора в празничните и предпразничини дни около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от празничната приповдигнатост на хората, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните.
• Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип. 
• Попаднете ли в навалица – на пазара или в храма, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото. 
• Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя - ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
• За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на тел.112 или направо в РУ ”Полиция”. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.

При отсъствие от дома по празниците

Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства. 
• Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. 
• Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви. 
• В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати. 
• Преди да потеглите на път оставете на доверен близък или съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда. 
• Медните съдове – казани, тави, лозарски пръскачки -  са най-атрактивни за крадците в малките населени места, заради високите изкупни цени на медните отпадъци. Дръжте ги в добре укрепени помещения.

 Ако ви предстои  пътуване

Тръгването на път с личния автомобил също трябва да бъде грижливо подготвено.  
• На първо място изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния, за да избегнете върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието. Преди това прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
• Нека по празниците шофира най-опитния водач. Натовареният трафик не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи. Преди кратки пътувания - на гости или към заведение - предварително определете водач от компанията, който ще ви вози и със сигурност ще остане трезвен през цялото време, до завръщането.
• Имайте предвид, че трафикът на превозни средства вероятно ще бъде засилен в посока от града в петък и към града – в следобедните часове на последния почивен ден. Не се поддавайте на нетърпението и припряността – не предприемайте рискови изпреварвания. По-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща дистанция, която не притеснява колегата Ви  в автомобила пред Вашия. При образуване на колона на автомагистрала в никакъв случай не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и  пътните органи. Ако попаднете в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят придвижването Ви, а само ще  усложнят ситуацията.
• Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища – спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички, загинали при движение с висока скорост, са били без обезопасителни колани. Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и  настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи /седалки и столчета/, чието ползване е задължително по Закона за движението по пътищата.
• При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред Вас. Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, когото ще забележите на броени метри пред автомобила. В населено място и  близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства.
• В никакъв случай не сядайте зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване, което води до сънливост.
• При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на тел. 112 за вземане на допълнителни мерки. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана. 
• Не предоставяйте превозно средство, в това число  мотопед, мотоциклет или скутер за управление на неправоспособния си син или дъщеря. Не ги пускайте да шофират сами, дори ако са правоспособни, но с малък стаж – имайте предвид, че те нямат достатъчно опит за да преценят правилно рисковете по пътя  и често проявяват склонност към самонадеяност зад волана.  Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети - задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски.

 Внимавайте при продажба на животни!

С наближаването на Великден започва усилена търговия с домашни животни – особено агнета и ярета. Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи: 
• Укрепете и осветете стопанските си постройки
• Запишете името на купувача, марката, цвета и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай, че сделката се провали или отложи).
• Не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог. Имайте предвид, че молбата -  да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните  - са най-честите  способи, които крадците използват, за да отклонят вниманието ви и да останат сами в помещението, в което държите парите си.
• Не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб, под дюшека или в стопански помещения. 
• Ако сте жертва или свидетел на престъпление или дори само да имате съмнение за подготвяно престъпление сигнализирайте незабавно органите на МВР. 

  Ако предприемате излет сред природата

• Не палете огън на открито, особено в близост до горски фонд.  Разрешено е паленето на огън само на регламентираните и обезопасени огнища в районите на туристическите заслони и пътеки.

Информация: ОД МВР - Велико Търново

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица