1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Запознаха горнооряховчани с трудовите правомощия под формата на открит театър


9.4В ДЕНЯ НА ЕВРОПА Младежки театър “Алтернатива” представи в парк Христо Ботев Горна Оряховица – ТЕАТЪР НА ОТКРИТО.

В програмата бяха раздадени листовки и брошури, инициирани от НЧ “Напредък – 1869?  по проект “Активни граждански общности чрез читалищата в България” на платформа АГОРА. Младите хора посредством театралния прийом запознаха всички техни приятели и присъстващи в централния парк “Христо Ботев” с трудовите им права и информираха младия човек, който предстои да постъпи на работа със следните понятия:

- какви документи е длъжен да получи от работодателя преди постъпване на работа;

- трудов договор – що е това?;

- трудова дисциплина – що е то?;

- възнаграждение за труда ми – основна работна заплата, бруто и нето работна заплата и допълнителни трудови възнаграждения;

- що е риск и как ще бъда защитена;

- обезщетения при болест или инцидент на работното място;

- работно време, платен годишен отпуск, планиране;

- работа в здравословни и безопасни условия;

- прекратяване на трудовия договор, от кого, нужен ли е документ;

- кой следи за правата на работещите? къде и как да ги намеря?

Под наслов “ИНФОРМИРАЙ СЕ ЗА ПРАВАТА СИ” младите театрали на Симеон Христов при НЧ “Напредък – 1869? Г. Оряховица ще популяризират Дискусионен клуб “Права на гражданите” при НЧ “Напредък – 1869?, създаден по желание на горнооряховчани чрез Платформа АГОРА  от Фондация “Америка за България”.

Дискусионният клуб на практика изпълнява волята на хората от града, които след два обществени форума изведоха проблемите, свързани с непознаване на правата си на граждани и произтичащите от това: липса на информираност относно правата си като потребители на различни видове услуги- административни, здравни, социални  и в търговската мрежа, проява на слаба заинтересованост към обществените обсъждания на проблемите на местната общност и НЕ търсене и НЕ иницииране на варианти за тяхното решаване чрез гражданско участие, много ниска избирателна активност.

Дискусионният клуб до момента е провел 4 беседи и дискусии на темите “Запознаване с Конституцията на Република България”, “Права на пациенти” и “Моите трудови права”.

Младежите от МТ “Алтернатива” промотираха и предстоящата си премиера “НЕ- ЗАВИСИМИТЕ”, чийто автор Лилия Христова е също участник от МТ “Алтернатива”.

9.19.29.3


Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица