1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Горнооряховчанката Димана Трънкова представи втория си роман „Празната пещера"

DSC 0022Горнооряховчанката Димана Трънкова избра да представи вторият си роман „Празната пещера” в родния си град в Деня на библиотекаря. В читалнята на Общинска библиотека, която бе домакин на представянето се събраха приятели, учители на авторката, ученици, много почитатели на хубавата книга. „Радвам се, че на този празник сме заедно. Тук се чувствам като у дома си. Библиотеките са тези, които събират знанието и веднъж прибрано, то остава между страниците на книгите, а от библиотекаря, всеки може да получи помощ как да се ориентира в този океан от информация. Библиотекарят е като лоцман, който превежда кораба през водите на познанието”, сподели с присъстващите Димана Трънкова.

Романът „Празната пещера” е за миналото и онези парчета от него, които героите опазват с цената на тежки компромиси. Това е роман за забравени престъпления, укрити буквари и семейни албуми с черно-бели снимки, запечатали хора, които никой вече не иска или не може да си спомни. „В книгата хората живеят в свят, в който библиотеките не са достъпни за всички. Разказва се за страна, в която няма хартиени книги, хартиени вестници, снимки и изобщо нищо на хартиен носител, а всичко е дигитално”, разказа авторката.

„Празната пещера” споделя част от темите и героите на първия роман на Димана Трънкова „Усмивката на Кучето”, но е много повече от негово продължение. Той е самостоятелна, по оруелски мрачна и на моменти зловещо забавна история за едно бъдеще, което изглежда все по-близо.

Димана Трънкова е археолог по образование и журналист по призвание. Редактор във Vagabond, англоезичното списание за България. Автор на поредица от документални книги на български и английски език за културното и археологическо наследство на страната като: "На изток от Константинопол", "A Guide to Thracian Bulgaria" и "A Guide to Roman Bulgaria". "Празната пещера" е вторият й роман. През 2017 г. издателство ?ditions Intervalles ще публикува на френски "Усмивката на Кучето" в превод на Мари Врина–Николов.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица