1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Започна обновяването на парк "Детски кът"

DSC 0300Започна обновяването на един от най-емблематичните паркове в Горна Оряховица - „Детски кът”. Обектът се реализира по проект „Обновяване на градската среда в гр. Горна Оряховица”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Ритуалното шампанско разбиха кметът инж. Добромир Добрев и арх. Андрей Тодоров-управител на фирмата изпълнител „Билдинг комфорт” ЕООД гр. София. На церемонията по първата копка на обекта присъстваха ръководството на Общината, екипът на проекта с ръководител инж. Гергана Тодорова, Красимир Гатев – представител на ДЗЗД „Обнова” гр. София, което ще изпълнява строителния надзор, представители на администрацията, граждани.

„Идеята ни е да върнем блясъка на парка от времето на нашето детство и той отново да е се изпълни с детски игри и смехове. Благодаря на МРРБ, че ни позволиха да реализираме тази наша мечта. Пожелавам на фирмата-изпълнител и екипа на проекта да работят в синхрон и да завършат обекта качествено и в срок, за да имаме един от най-хубавите паркове. За мен е чест да дам началото на обновяването на Детския кът”, каза инж. Добромир Добрев преди да разбие ритуалното шампанско в багера, направил първата копка.

С модернизирането на парк „Детски кът“ ще се подобри облика на едно от най-предпочитаните места за отдих в града. Паркът заема площ от 53 дка. Реконструкцията предвижда изграждане на алейна мрежа от главни, второстепенни и обиколна алеи. Ще се обособят зони за разходки и социални контакти, за пикник и за активен отдих. В центъра на парка ще има площадка с фонтан, около който ще бъдат разположени места за сядане. Ще се изградят детски площадки, комбинирано игрище, площадка за скейтборд, площадка с уреди за обща физическа подготовка, площадка с фитнес-съоръжения, а също и детска сцена. Съществуващите здрави дървета ще бъдат запазени и ще се засадят нови храсти и дървета от видове с изявени декоративни качества и красив цъфтеж, както и цветна растителност и декоративни треви. Ще се монтира енергоспестяващо парково осветление и система за видеонаблюдение. Строително монтажните работи по обновяване на Детския кът са на стойност 1 763 571 лв. с ДДС.

Освен парк „Детски кът” в рамките на инфраструктурния проект за обновяване на градската среда ще се модернизира и пл. „Георги Измирлиев“ и ще се изгради кръгово кръстовище между Общината и Пощата, за безконфликтно преминаване на превозните средства и подобряване движението на пешеходците.

Общата стойност на проект „Обновяване на градската среда в гр. Горна Оряховица” е 5 988 104 лв. Безвъзмездната финансова помощ, отпусната по ОП ”Региони в растеж”, възлиза на 5 634 302 лв. От тях 85% е съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз, а останалите 15% са национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България. Освен средствата по ОПРР за успешната реализация на проекта са предвидени допълнително 353 801,95 лева - съфинансиране от Община Горна Оряховица.

Прикачени файлове:
ФайлКачилРазмерПоследна промяна
Изтегляне на файла (press_release_park.pdf)Информация за първа копка на парк "Детски кът"Връзки с обществеността366 Kb 3.07.2017 13:21

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица