1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Приветствие на инж. Добромир Добрев по повод Деня на Съединението на България и Източна Румелия

DSC 02951Уважаеми съграждани,

 

Днес отбелязваме 132 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Много рядко картата на Европа е променяна без солидна международно-политическа подготовка. Но това, което се случва на 6 септември 1885 година, е едно изцяло българско дело. То възстановява справедливостта спрямо държавата и народа ни – въпреки волята на Великите сили и въпреки Берлинския договор.

Обединението на тези две части от нашето Отечество е изключителен успех и пример за политическа дързост и себеотрицание. Без вътрешни борби, без егоизъм, правителството, князът и целият народ се сплотяват в името на една кауза – България! Рискуват да се изправят срещу своите съседи, срещу цялата европейска дипломация. И въпреки това българите обединяват сили, за да съберат отново разпокъсаната си родина.

Съединението показва способността на България като държава да намери най-точния момент, в който да извърши една огромна крачка към националната си мечта – да събере в своите предели всичките си чеда.

Не бива да забравяме, че Горна Оряховица също оставя своя отпечатък в това велико дело. Непосредствено преди Съединението войниците, водени от майор Данаил Николаев, се заклеват под Горнооряховското бойно знаме – развято за пръв път от нашите въстаници през Априлската епопея.

В нашето общество винаги е имало и ще има спорове, конфликти и съперничество. Но българският патриотизъм е сред ценностите, които стоят над този възел от интереси. За мен поуката от българското Съединение е, че всеки проблем, малък или по-сериозен, се преодолява с общи усилия. И затова, когато искаме сигурност и по-добър стандарт на живот, перспективите за нас, за децата ни, за нашия град и нашата държава ще се отворят много по-бързо, ако сме единни в постигане на желаното.

 

Честито Съединение, българи!

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица