1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Графичните изображения на 34 български народни хора са представени в ХГ „Недялко Каранешев”

DSC 0868Как изглеждат графично изобразени стъпките на 34 български народни хора, показва изложба, подредена в Художествена галерия „Недялко Каранешев” в Горна Оряховица. Експозицията „Последвай стъпките” е дело на Сдружение „Таратанци”. Културната организация среща съвременния човек с българските народни хора по един неочакван начин. Това е „графичен език“ на народните хора, а идеята на организаторите е да го представи пред колкото може повече българи и чужденци. Мисията на Сдружението е да провокира интереса към фолклорното богатство на България посредством игрови методи за представяне на българския народен фолклор – логически танцов пъзел, пъзел за бродиране, интерактивни събития и градски инсталации.

В изложбата „Последвай стъпките” са включени графични изображения на български народни хора от всички фолклорни области. Всяко хоро, изиграно в кръг и представено визуално чрез стъпките си, притежава автентична и уникална форма, а тактовият размер е изобразен чрез характерните цветове на костюмите в съответната фолклорна област.

Изложбата бе представена от дизайнера Цветелина Панова и хореографа Николай Корчев. Освен да видят, гостите на откриването имаха възможността и да изтанцуват част от графично представените народни хора. Изложбата ще остане подредена в Галерията до 2 октомври.

Преди Горна Оряховица, експозицията е показвана в София, Варна и Велико Търново. Предстои гостуването й в Пловдив и отново в София.

В Горна Оряховица изложбата се осъществява с подкрепата на Община Горна Оряховица, Художествена галерия „Недялко Каранешев“ и Мото Пфое.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица