1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Институтът по генетика в Харвард изследва ДНК за присъствие на кумани на крепостта ”Ряховец”

DSC 0941Откритията и резултатите от проучванията на крепостта „Ряховец” от третия археологически сезон, представи пред журналисти днес екипът с ръководител Илиян Петракиев и зам.-ръководител Мая Иванова. Екипът работи съвместно с проф. Хитко Вачев. На представянето на откритите артефакти от тазгодишните проучвания присъстваха и кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и директорът на Историческия музей Пламен Мадемов.

Новото и интересното от това лято е, че са открити косвени доказателства, според които е възможно в определен период от съществуването си Ряховец да е била обитавана от куманите. „В хода на проучванията тази година изградихме хипотеза, че е възможно крепостта да е била обитавана от съюзниците на Втората българска държава – куманите. Възползвахме се от щастливо стечение на обстоятелствата, че в Унгария са успели да извлекат ДНК от 11 кумански индивида. Свързахме се с проф. Дейвид Рейч от Института по генетика в Харвард. Изпратили сме гръбначен прешлен от индивид, открит в гроб на крепостта. От него ще бъдат извлечени проби за ДНК – анализ. Резултатите от анализа да станат ясни през 2018 година и тогава вече ще се докаже присъствието на кумани на Ряховец, съобщи Илиян Петракиев. Изследването ще бъде напълно безплатно, но за резултатите е необходимо технологично време. Костта, която са изпратили археолозите е била избрана от американските учени. През зимата в България ще бъде направен антропологичен анализ на открития индивид, за да се установи неговата пол и възраст, информираха археолозите. „Проблемът за куманите в исторически аспект е добре изследван, но целенасочено изследване по отношение на късните номади в България няма. Това, което правим ние сега, с намереното на крепостта Ряховец е една научна хипотеза, но са необходими проучвания и допълнителен материал, за да можем да сме категорични”, уточни проф. Хитко Вачев. Част от артефактите, говорещи за куманско присъствие на крепостта са и откритите два ножа от алански тип, които до момента не са установявани на други обекти в страната. Те битуват при късните номади, каквито са куманите.

Община Горна Оряховица и тази година финансира разкопките с 20 000 лв. „Благодарим на Общината, която трета година подпомага финансово проучванията, както и на Историческия музей, за домакинството по време на разкопките. Благодарим и на спонсорите на лятната археологическа школа”, каза Илиян Петракиев. Средства за археологическото проучване са отпуснати и от Министерството на културата. „Съвместно с проф. Хитко Вачев започваме подготовката по мащабен проект, тъй като има още неразкрити неща. МРРБ ще отвори програма за културна инфраструктура. Крепостта е национален обект и това ни дава основание да кандидатстваме по програмата. Предстои прехвърляне на собствеността от Министерството на земеделието към нас, за да разгърнем възможностите на проекта. Имаме много идеи, които обсъждаме, не само за проучване и консервация, а и за изграждане на туристически обект и инфраструктура”, сподели инж. Добромир Добрев.

На срещата с медиите бяха представени и резултатите от лятната археологическа школа, която е единствена по рода си в България и за втора поредна година се проведе на Ряховец. Близо 70 деца на възраст от 12 до 17 години са се включили в разкопките през двете години на проучването. Само тази година малките археолози са били 43, които в продължение на две седмици са работили заедно с екипа по разкопките. „Нашата цел е децата да бъдат въведени в реална археологическа среда, да се докоснат до материалите още в момента на тяхното откриване. Основното, което успяхме да ги приучим е как да възприемат българската история”, сподели Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица. На терена на разкопките децата са учили как да работят с технически средства, как да водят полева инвентаризационна книга и инвентаризационен дневник. След края на разкопките, в рамките на инициативата Семейна събота в музея, малките археолози са успели да почистят всички открития, да ги реставрират и дори да нарисуват някои от находките. „За мен това е много добра инициатива, която всяка година се разраства и се развива все по-успешно”, каза още Мая Иванова. През октомври предстои в Историческия музей да бъде експонирана изложба с откритите артефакти през изминалото археологическо лято. Освен, че тази година Музеят чества 55 г. от създаването си, екипът му може да се поздрави и със спечелен проект пред Министерството на културата за 12 000 лв. Със средствата ще бъде обновена залата за постоянна експозиция „Археология” и ще се поставян нови витрини. В тези витрини ще бъдат поставени откритията от археологическото проучване на крепостта „Ряховец”, съобщи директорът на Историческия музей Пламен Мадемов. 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица