1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Млади екипи от три държави представя уникални разработки на изложение Младежко техническо творчество

DSC 0903Млади технически гении от три държани ще покажат своите разработки на предстоящото изложение-конкурс Младежко техническо творчество в Горна Оряховица. Второто издание на този единствен по рода си в България форум ще се проведе от 12 до 14 октомври. В изложението са заявили участие 58 екипа с близо 300 участници. Освен от България, ще се представят и екипи от Румъния и Украйна, както и екип на българина инж. Константин Димитров (42г.) от Англия, който ще представи собствена разработка на учебен лаптоп ЕЛЛО 2М. Щандовете от изложението ще бъдат разположени в Спортна зала „Никола Петров“. Събитието се организира от Фондация „Милен Григоров”, фирми от региона, със съдействието на Община Горна Оряховица. Целта и организацията на младежкото изложение бяха представени на среща с медиите от заместник-кмета Йорданка Кушева и представителите на организаторите инж. Владимир Григоров и инж. Камен Коцев.

„Участието на младежките екипи е не само масово, но и качествено. Миналата година на откриването си обещахме да имаме международно участие и ето сега ще посрещнем гости от Украйна и Румъния. Екипите са от професионални гимназии, технически университети и фирми“, каза инж. Владимир Григоров. „Огромно е удоволствието, че нашето начинание започна да се изпълва със съдържание. Това е много важно за нас, защото ние искаме да съберем млади хора, които искат да мислят, да правят нещо и го правят. Искаме да ги съберем отново заедно да си поговорят, да се видят очи в очи, да споделят това, което правят и най-вече мечтите си. Защото с наша помощ те започват да реализират своите мечти. Ако трябваше миналата година да убеждаваме някого в необходимостта от такива събития, на които младите хора да показват какво могат и да получат дозата самочувствие, която име  нужна, сега нещата се получават естествено. Има разбиране и подкрепа от хората, които са около младежките екипи. Затова аз съветвам младите хора да не вярват само на нашите приказки, а да ни вярват тогава, когато техните мечти съвпаднат с нашите действия“, каза инж. Камен Коцев. „Община Горна Оряховица отново помага за реализиране на второ издание на изложението. Радващ е факта, че тази година ще посрещнем ученици от побратимения ни град Миргород, Украйна и от Румъния. Очакваме с огромно нетърпение да видим техническите идеи, реализирани като бъдещи проекти. Очакват ни много интересни моменти на изложението. Ще има много нови идеи с роботика и други технически съоръжения. Чест и почитания на тези съвременни будители, които са до мен, че те събуждат младите хора за точно тази изключително отговорна и изключително движеща обществените тенденции сфера. Общината помага с мястото, където се провежда събитието, с организиране на част от програмата. Ще продължим да работим заедно и догодина се надяваме да има още по-голямо присъствие на екипи както от България, така и от чужбина“, заяви заместник-кметът Йорданка Кушева.

И тази година интересните разработки, които ще бъдат представени на изложението са много. Ученици от гр.Чепеларе ще представят Болида, с който се състезават на Шел еко маратона, екип на ТУ – София ще представи електрическия си автомобил, младежите от „Елимекс“ ще представят Смарт огледало, ученици от Правец съвместно с БАН ще покажат роботи. Уреди, които създават термо електричество, ще бъдат демонстрирани с разработка на екип от фирма „Грейко“. Групата за иновации на „Механика Инженеринг Р. Г.“ и „Бултраф“ ще представят автономна зарядна станция.

6 отбора пък са заявили участието си за състезанието по роботи, което ще се проведе на 14 октомври от 10.00 ч. в залата по акробатика.

На 13 октомври ще бъдат връчени награди на участници в конкурса. Разработките на екипите ще бъдат оценявани от комисия с председател проф. д-р Георги Попов от ТУ- София. В комисията ще има още представители на ТУ в Габрово и на ВТУ. Наградите на екипите, представили най-добри разработки ще връчи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

ПРОГРАМА 

12 октомври (четвъртък)

11.30 ч.

Спортна зала „Никола Петров”

Официално откриване

11.30 ч. – 17.00 ч.

Спортна зала „Никола Петров”

 

Конкурс - изложение

13 октомври (петък)

10.30 ч.

Спортна зала „Никола Петров” (пресцентър)

Научно-техническа конференция

10.30 ч. – 17.00 ч.

Спортна зала „Никола Петров”

 

Конкурс-изложение

17.30 ч.

Спортна зала „Никола Петров”

 

Награждаване на участниците в конкурса

 

19.00 ч.

Спортна зала „Никола Петров“

Концерт с участието на читалищни колективи

14 октомври (събота)

10.00 ч.

Спортна зала №2

(Зала по акробатика)

Състезание с роботи

16.00 ч.

Спортна зала „Никола Петров”

Закриване на изложението

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица