1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Горна Оряховица събра млади технически гении от три държави

DSC 093958 отбора с близо 300 участници ще премерят сили във второто издание конкурс-изложение Младежко техническо творчество, който се провежда от 12 до 14 октомври в Спортна зала „Никола Петров” в Горна Оряховица. Целта на инициативата е да се даде възможност за популяризиране и изява на творческите търсения, иновации и добри практики в областта на техниката, разработени от младите хора в България, с цел да се засили връзката професионално образование –бизнес.

Организатори на изложението са Фондация „Милен Григоров“, Федерацията на научно-техническите съюзи – Велико Търново, със съдействието, организационната, финансова и логистична подкрепа на Община Горна Оряховица и с домакинството на ОП „Младежки дейности спортни имоти и прояви”. Форумът се подкрепя от Фондация „Еврика”, Министерството на образованието, Асоциацията на индустриалния капитал, „Ротари клуб” Горна Оряховица - Лясковец и много фирми.

Официалното откриване на конкурса –изложение „Младежко техническо творчество” започна с изпълненията на Представителен духов оркестър на Военния университет и мажоретките на СУ „Вичо Грънчаров”.

„Обещахме си миналата година да направим този форум традиционен, още по-масов и международен. Това вече е факт. Благодаря на всички, които ни помагат финансово и морално. Догодина ще бъдем още повече“, каза основният двигател и човекът, чиято идея е изложението инж. Владимир Григоров.

„Днес имаме урок по партньорство между бизнеса, институциите и училищата, между изкуството и техническата мисъл. Този форум утвърждава, че добрият диалог води до развитието на едно общество. Откривам второто изложение на младежкото техническо творчество и ви пожелавам да запазите слънчеви спомени от Горна Оряховица“, каза заместник-кметът Йорданка Кушева, давайки старт на форума.

„Ако има добра новина днес за България, тя е, че вие сте тук заедно и ще можете да обмените мисли и идеи. Пътят към всяка цел започва от мечтата. Не спирайте да мечтаете и нека силата на мечтите ви бъде с вас, обърна се към младите хора, участващи в изложението, един от инициаторите му инж. Камен Коцев.

„Прогресът на човечеството се дължи на инженерите. Нека вашите постижения бъдат стимул за останалите млади хора и те да се ориентират към технически и инженерни професии. Така България няма да има бъдеще на резерват за обслужващия персонал на Европа“, обърна се към младите хора председателят на Федерацията на научно-техническите съюзи проф. Иван Ячев.

„Вие сте най-полезните хора, вие сте бъдещето на инженерното съсловие и техническата мисъл. Вие сте хората, които ще създават стойност. Българската икономика се развива с много добри темпове и вече има нужда от вас. Очакваме ви“, призова и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

На официалното откриване присъстваха още председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, заместник-кметът на Общината Николай Георгиев, началникът на РУО – Велико Търново инж. Розалия Личева, преподаватели от технически университети в страната и още изкушени и науката и техниката гости.

В изложението тази година със свои разработки се представят екипи от БАН, техническите университети в София, Габрово и Русе, Професионални гимназии по машиностроене, мехатроника, електроника, електротехника, транспорт, роботика, оптика, строителство и архитектура от различни населени места в страната, Младежки екипи от различни фирми в България. Тази година със свои разработки се представят и технически екипи от побратимения Миргород, Украйна и от гр. Питещи, Румъния. Горна Оряховица отново е един от най-активните участници. Във второто издание е градът се представя представена с общо седем екипа.

Гостите на изложението могат да видят интересни експонати като: умно огледало, зарядна станция, различни роботи, иновативни системи и технически разработки, 3D принтери, електрически автомобили, „интелигентни” къщи, електропастир и др. Най-добрите от тях ще бъдат отличени и ще получат наградите си на 13 октомври (петък) от 17.30 ч. в Спортна зала „Никола Петров“. Разработките ще бъдат оценявани от жури с председател проф. дтн инж. Георги Попов от ТУ – София. Наградите на екипите, представили най-добри разработки ще връчи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. След награждаването започва и концерт за участниците и гостите в изложението. По-рано през деня в пресклуба на Спортна зала ще се проведе научно-техническа конференция. Тя ще започне от 10.00 ч. На 14 октомври (събота) от 10.00 ч. в залата по акробатика ще се проведе състезание с роботи в дисциплините: следене на линия, мини сумо и 3D лабиринт. Изложението ще бъде закрито същия ден в 16.00 ч.

ПРОГРАМА

12 октомври (четвъртък)

11.30 ч

Спортна зала „Никола Петров”

Официално откриване

11.30 ч. – 17.00 ч.

Спортна зала „Никола Петров”

 

Конкурс - изложение

13 октомври (петък)

10.30 ч.

Спортна зала „Никола Петров” (пресцентър)

Научно-техническа конференция

10.30 ч. – 17.00 ч.

Спортна зала „Никола Петров”

 

Конкурс-изложение

17.30 ч.

Спортна зала „Никола Петров”

 

Награждаване на участниците в конкурса

 

19.00 ч.

Зала 1 на Общината

Концерт с участието на читалищни колективи

14 октомври (събота)

10.00 ч.

Спортна зала №2

(Зала по акробатика)

Състезание с роботи

16.00 ч.

Спортна зала „Никола Петров”

Закриване на изложението

 

 

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица