1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Над 1 200 човека празнуват на Димитровден в Община Горна Оряховица

Sv.Dimitar1 272 именици в Община Горна Оряховица празнуват в деня на Св. Димитър. Трапезата за този ден е богата с много месо. Задължителните ястия, които трябва да присъстват на празника, са курбан от овче месо, яхния от петел и пита с ябълки.

На Димитровден празнични наздравици ще има във всички населени места от общината, макар в някои от тях да има само по двама или трима именици.

Най-много в Общината са Димитровците – 1 107. 752 от тях са от Горна Оряховица. Във всички селища на общината има мъже с това име, макар и в Горски горен Тръмбеш те да са само двама. Следващите по численост в Общината са мъжете с името Митко - 97. И докато в Горна Оряховица те са 64, в Крушето, Поликраище, Правда, Писарево, Първомайци, Стрелец, Паисий и Янтра има само по 1, а в Горски горен Тръмбеш си нямат нито един Митко. Жените, носещи името Димитра са 28, като 19 от тях живеят в Горна Оряховица. Всъщност жени с името Димитра има само в още пет селища - Долна Оряховица, Драганово, Поликраище, Първомайци и Янтра. Димитрините в Общината са 40. 27 от тях живеят в Горна Оряховица, 5 – Поликраище, 3 – в Драганово, а 2 – в Правда. В Долна Оряховица, Крушето и Стрелец има по 1 Димитрина, а в останалите селища на общината няма жени с това име.

Горнооряховчани са най-младият и най-старият именици в Общината. И двамата носят името Димитър. Най-възрастният именик е на 92 г., а най-младият е едва на 3 месеца.

Ако прибавим към традиционните и различните производни имена като Димо, Димчо, Димана, Димка и др. то със сигурност имениците, които днес ще вдигнат наздравици, заедно със своите семейства и приятели в общината са над 1 300. Нека бъдат здрави и честити, с чест и гордост да носят името си!

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица