1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Рения Армянова и Илия Тихов са носители на наградата „Будител на Община Горна Оряховица“

DSC 0519Двама са носителите на наградата „Будител на Община Горна Оряховица“. Това са старши учителят по история и цивилизация в СУ „Георги Измирлиев“ Рения Армянова, номинирана в направление „образование и наука“ и авторът на детски книжки Илия Тихов, който е отличен в направление „култура и изкуство“. Отличието се присъжда за високи художествени и творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката, културата и изкуството в две направления. Наградите бяха връчени от кмета инж. Добромир Добрев на официална церемония Община Горна Оряховица. На церемонията присъстваха още заместник-кметът Йорданка Кушева, директорът на Дирекция „Образование, култура, младежки дейности“ в Общината Милена Николова, общинските съветници Димитър Николов, Георги Бижев, Иван Момъков и Веселин Хаджигеоргиев, както и много приятели и колеги на двамата наградени.

Рения Армянова е родена в град Бяла, завършва висшето си образование във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност „История“. Работи като старши учител по история и цивилизация в СУ „Георги Измирлиев“ със стаж от 36 години. През годините нейни ученици се представят с успех в регионални и национални исторически конкурси. Преди две години Рения Армянова заедно с ръководения от нея екип за изследователска работа, успешно възстановяват Летописната книга на 158-годишното СУ „Георги Измирлиев“ за периода от 1859 г. до сега /6 тома/. През миналата учебна година тя мотивира и насърчава своите ученици в преписването на „История славянобългарска“. Преписът е представен на патронния празник на училището, както и в Исторически музей - Горна Оряховица и на среща-разговор с академик Антон Дончев в Община Горна Оряховица. Същата учебна година, по идея на Рения Армянова се разширява Музея на училището с изграждане на Етнографски кът „Горнооряховската къща“.

Заедно със своя ученичка участва в конкурса на Националния музей на образованието в Габрово с два филма за патрона на училището – Георги Измирлиев и основателя на училището – Иван Момчилов. Филмът за Иван момчилов бе отличен с първа награда, а авторката му – Мирела Радева получи своето отличие от заместник-министъра на образованието Деница Сачева. Две поредни години преподавателката по история участва със свои ученици в археологическа школа на крепостта „Ряховец“, проведена от Исторически музей -Горна Оряховица. „Тази награда е за екипа и учениците, с които работя“, сподели Рения Армянова при получаването на отличието. От името на СУ „Георги Измирлиев“ тя подари на Общината дискове с филмите за Македончето и Иван Момчилов.

Илия Тихов е роден в Драганово на 30 юли 1936 година. Членува в Творческата литературната група „Асен Разцветников“ при НЧ „Напредък-1869“. През 2015 година издава първата си детска книжка със стихотворения и гатанки – „Обичате ли гатанки?“, а през 2017 г. втората – „Веселушки за децата дружки“. За него е важно с подходящите четива, децата да бъдат насочвани във вярната посока, за да израснат като личности. Илия Тихов сътрудничи и на вестниците „Ретро“, „Трета възраст“‚ „Втора младост“ и „Литературен глас“. „трогнат съм от тази награда. Тя ме задължава много“, каза поетът при награждаването. И двамата носители на отличието положиха подписите си в летописната книга на Община Горна Оряховица.

„През последните години чужди празници се опитват да се налагат у нас. Не бива да забравяме обаче нашите будители. Затова обмисляме идеята  да подемем инициатива за популяризирането им сред децата и младите хора в Горна Оряховица“, каза кметът инж. Добромир Добрев.

В края на церемонията градоначалникът получи българското знаме, изработено от децата от ателие „Тъкачество“ в СУ „Георги Измирлиев“ с ръководител Румена Димитрова. Трибагреникът е изтъкан от учениците в рамките на проект „Твоят час“. Инициативата на учениците преминава под мотото „Да дарим знаме в чест на големи български празници“.

Инж. Добрев се ангажира творбата им да бъде поставена на видно място. Гостите на церемонията бяха поздравени с песента „Песен моя“ в изпълнение на Мария Арсова от ОУ „Иван Вазов“.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица