1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

С детско утро „Събуди се ясно слънце“ продължиха Разцветниковите празници в Драганово

DSC 0632С детското утро „Събуди се ясно слънце“ в Драганово днес продължиха Разцветниковите празници. Домакин на празника бе къщата музей „Асен Разцветников“. Преди началото на детското утро, пред паметната плоча на поета бяха поднесени цвета.

Свои спомени за Асен Разцветников разказа на децата Илия Гогев, а след това малчуганите отгатваха гатанки и рецитираха стихове на Разцветников.

Гости на детското утро бяха Милена Николова, директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки“, директорът на Историческия музей Пламен Мадемов и кметът на Драганово Нели Грошкова. Те, заедно с децата четоха приказката „Юнак Гого“. Малките почитатели на творчеството на поета, получиха подаръци, подготвени от Общината, Историческия музей и къщата музей „Асен Разцветников“.

На 3 ноември Разцветниковите празници продължават с научна конференция, посветена на 120 г. от рождението на писателя. Конференцията ще започне от 13.00 ч. в Зала 1 на Общината. Вечерта от 18.00 ч., НЧ „Съединение – 1888“ организира литературна вечер в Клуба на пенсионера. Участие ще вземат Творческата литературна група „Асен Разцветников“ при НЧ „Напредък – 1869“, Мъжка вокална група „Георги Измирлиев“ от Горна Оряховица детски и местни самодейни състави.

 

Асен Разцветников (псевдоним на Асен Петков Коларов) е роден на 2 ноември 1897 г. в Драганово. започва да пише стихове още като ученик. За първи път печата в сп. „Българан“ под псевдонима Анри. През 30-те години насочва повечето си усилия към творчеството за деца, резултат от което са множество книги с гатанки, стихотворения и приказки. Занимава се и с преводи от немски език, сред които „Ода на Радостта“ от Фридрих Шилер – част от финала на „Девета симфония“ от Лудвиг ван Бетховен, станала химн на Европейския съюз. От 1938 до 1944 година е издател-редактор заедно с Емил Коралов и Лъчезар Станчев на популярния вестник за юноши "Весела дружина". Сред по-известните му произведения са „Юнак Гого“, „От нищо нещо“, „Хороводец Патаран“, „Мързелан и Мързеланка“, „Сговорна дружина“, „Събуди се ясно слънце“, „Тръгнал кос“, и др. 

 

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица