1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Рогозенското съкровище, известно още като „Находката на века”, гостува в град Горна Оряховица

P521001213 от общо 165-те сребърни съда от Рогозенското съкровище, известно още като „Находката на века”, са изложени от вчера в Историческия музей Горна Оряховица. Експонатите ще гостуват на града до 30 май по повод празника на града и отбелязването на 50 години от началото на организираното музейно дело на местна почва.

Експозицията бе открита от г-жа Елза Гарабетян- директор на Историческия музей в присъствието на двама от хората, създали първата музейна сбирка в Горна Оряховица – Димка Атанасова и Йордан Димитров. На откриването присъстваха и Кметът на града инж. Добромир Добрев, заместник-кметовете г-жа Йорданка Кушева, г-жа Деница Коева и г-на Николай Георгиев, Председателят на Общински съвет г-н Даниел Костадинов. За да види Рогозенското съкровище, на място бе и кметът на град Каварна Цонко Цонев, поканен от инж. Добрев.

Откриването на съкровището става на 6 януари 1986г. в с. Рогозен и веднага става световна сензация. Съкровището се състои от 108 сребърни фиали, 54 канички и 3 чаши. Само два дни след това е експонирано във Врачанския музей. Никой не се съмнява, че археолозите Богдан Николов, Спас Машов и Пламен Димитров са намерили не само най-голямото съкровище в наши земи, но и най-важното за изучаването на траките. До днес Рогозенското съкровище е проучвано от най-известните наши учени траколози – професорите Иван Венедиков, Александър Фол, Иван Маразов, Маргарита Тачева и др. Работата върху него продължава още. Спори се главно по въпроса дали името Котис е на познатия тракийски владетел или на майстора, изковал съда, т.к. един надпис гласи: „Котис направи“. Откривателите   на съкровището, съдейки по варваризираните образи на изобразените лица върху каничките и фиалите, са склонни да твърдят, че съкровището е местна изработка. По онова време е съществувала тракийска школа. Други учени пък намират връзка с гръцката торевтика (изковаване) и сочат като аргумент красивата фиала със сцената, в която участва и Херакъл . Трети пък намират очевидни общи черти със скитите и персите. По някои от съдовете са гравирани и различни дарствени надписи, от които се научават имената на различни тракийски владетели и на майсторите златари, които са изработили съдовете. Украсата на намерените предмети изобразява много сцени от религията на древните траки, както и от гръцката митология.

13-те части от уникалното Рогозенско съкровище са предоставени от Регионален Исторически музей гр.Враца с любезното съдействие на Регионален Исторически музей гр.Русе.  Горнооряховчани и гости на града ще могат да го разгледат от 21 до 30 май без прекъсване, от 9.00ч. до 16.00ч. Входът за ученици е 0.50лв, а за възрастни е 1.00лв.


Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица