1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Официално беше открит реконструирания парк „ Христо Ботев”

park1

Днес на официална церемония в присъствието на г-жа Деница Николова, Ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие”, Кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и Председателя на Общински съвет г-н Даниел Костадинов беше открит реконструирания парк „ Христо Ботев”. Той е част от изградените и реновирани обекти по реализирания проект „Подобряване на физическата среда и сигурността в Община Горна Оряховица І етап”  BG161PO001/1.4-02/2008/007 по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”.

Другите дейности, включени в проекта бяха изграждане на Парк „ Пролет”; реконструкция на парк „Христо Ботев”; изграждане на пешеходна зона, съчетана със зелени площи и място за отдих в квартал „ Гарата” II етап; реконструкция на пешеходна зона, свързваща кв. „Пролет” с кв. „Гарата”; изграждане на рампа за достъпна среда пред източен вход на сградата на Общинска администрация Горна Оряховица за достъп към звено „Местни данъци и такси”; изграждане на интегрирана система за наблюдение и контрол в парк „Пролет” и парк „Христо Ботев”,  пешеходна зона, свързваща кв. „Пролет” с кв. „Гарата” и Общински център за наблюдение и контрол.

С реализацията на проекта са постигнати поставените конкретни цели. Подобрена е жизнената среда в град Горна Оряховица  и три от парковите зони в града са превърнати в приятни и спокойни места за отдих и почивка ; увеличени са местата за отдих и почивка в града и региона; повишена е привлекателността на кв.”Гарата” и са създадени условия за социалната интеграция на преобладаващото ромско население; осигурен е по- добър  и безопасен достъп на гражданите от крайният квартал „Гарата” до кв „Пролет” и обратно, и до жп гара Г. Оряховица; осигурен е равен достъп  на лицата с физически увреждания до предлаганите административни услуги в  паричен салон на звено МДТ; монтирана е система за видеонаблюдение, с което са създадени условия за повишена безпасност и сигурност на жителите и гостите на гр.Горна Оряховица;  със засадените дървесни и храстови видове са подобрени екологичните условия в гр.Горна Оряховица.

Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от Държавния бюджет на Република България. Стойността на проекта е 3 934 757,75 лв, продължителността му е  24 месеца.

По- рано днес се състоя и работна среща на инж. Добрев с г-жа Николова, в присъствието на екипа, работил по проекта „Подобряване на физическата среда и сигурността в Община Горна Оряховица І етап”, заместник- кметовете и Председателя на Общинския съвет. На нея бяха разгледани по- нататъшните възможности за включване на Община Горна Оряховица в проекти за финансиране и модернизиране на града. Повдигнат бе и въпросът относно евентуалните средства за финансова помощ на МБАЛ „Св.Иван Рилски”. По време на срещата Деница Николова отбеляза, че е много важно да се създава капацитет вътре в общината, а не да се използват външни специалисти при обработка на документация за кандидатстване, подготовка на тръжни процедури и други, тъй като процесът става твърде тромав и скъп. Ръководителят на Управляващия орган сподели също, че в следващия програмен период ще има инвестиции, насочени и към индустриалните зони.



Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица