1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Симулация на земетресение и евакуация на ученици проведоха в СУ „Георги Измирлиев“

DSC 0806Симулация на земетресение и евакуация на учениците се проведе в СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица. Поводът бе Международният ден на доброволеца. В учението участваха Районната служба „ПБЗН“ в Г. Оряховица, сектор „Специализирани оперативни дейности” - Г. Оряховица, РУ на МВР в Г. Оряховица, Центърът за спешна медицинска помощ, доброволно формирование „Раховец” към Община Горна Оряховица, „Енерго Про мрежи“ АД – Мрежови измервателен район“ - Горна Оряховица, ВиК „Йовковци“ ЕООД – район Горна Оряховица, ученически екип за първа долекарска помощ към СУ „Георги Измирлиев“.  На място бе и кметът инж. Добромир Добрев.

Според разиграната ситуация, след „земетресение“ разлюляло Горна Оряховица, в сградата са „затрупани“ ученици. „Земетресението“ предизвика и пожар в лаборатория по химия, както и частични нарушения по сградата. Създадени бяха предпоставки за разрастване на огъня, а класните ръководители установиха, че сред евакуираните липсват 5 деца.

На място пристигнаха спасителни екипи, които влязоха в сградата, за да извадят „затистатите“ деца и да им се окаже долекарска помощ. С помощта на Доброволно формирование „Раховец“ „пострадалите“ бяха пренесени в дошлите на място линейки и откарани в болница.

Темата на учението беше избрана най-вече заради това, че територията на община Горна Оряховица попада под въздействието на Горнооряховски сеизмичен район. Възникналите земетресения се характеризират с магнитуд до 7,5 по скалата на Рихтер и интензивност от VIII степен по скалата на МШК. Дълбочината на заметръсните огнища е до 20 км. Района обхваща общините Горна Оряховица, Велико Търново, Лясковец, Стражица, Елена, част от Полски Тръмбеш и Златарица с повторяемост на земетръсите от 70 - 80 години.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица