1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Комплексен скенер въвеждат в неврологичното отделение на МБАЛ „Св. Ив. Рилски“

25130010 2014645645227379 90409347 oПатологията при неврологичните заболявания се „подмладява“ в сравнение от преди 20 години. Сега възрастовата граница при мозъчните инсулти е между 45 и 60 години, докато преди десетилетия пациентите, покосени от тази болест, са били във възрастовия диапазон от 55 г. до 70 години, информира д-р Евгени Хараланов, началник на Отделението по нервни болести в МБАЛ „Св. Ив. Рилски“ в Горна Оряховица. Неврологът отчита още, че за последните години тези заболявания са се увеличили с над 30%.

От началото на годината до края на октомври през отделението са преминали 1232 пациенти, като това е едно от най-натоварените отделения в горнооряховската болница. „Отделението ни е много натоварено с интензивен сектор и тежкоболни, които се нуждаят от бързи решения и обслужване още от Спешна помощ, съвместно с реанимация“, коментира д-р Хараланов.

В това отделение мозъчният инсулт е най- тежкото заболяване като патология, като по думите на д-р Хараланов клиничните пътеки са недофинансирани от НЗОК с оглед рехабилитацията и ресоциализацията на болния. Мозъчният инсулт е крайният етап от усложненията на сърдечно- съдовите заболявания. „България е на челните места по инфаркти и инсулти, коментира още д-р Хараланов, и допълва, че работата на медиците, които ги лекуват, е социално значима. „Обикновено тежките случаи се поемат от общинските или областните болници“. Други тежки патологии в отделението са мозъчните кръвоизливи и заболяванията на периферната нервна система (радикулити, плексити, полиневропатии), които заемат голям процент от обема на работа. Едни от сериозните фактори за тези болести са нелекуваните диабет и хипертония. Д-р Хараланов отчита, че има ръст на усложненията от диабет като диабетна полиневропатия мононеврити, дископатии и др.

През последните години се увеличават и тежките вирусни заболявания като менингити, енцефалити, автоимунна полиневропатия. В отделението се очаква въвеждането на съвременен комплексен скенер, средствата са осигурени от Община Горна Оряховица. С модерния апарат ще се повиши качеството на диагностиката както на неврологичните заболявания, така и на тежката патология, която касае гастроентерологични, нефрологични и онкологични заболявания, посочва още д-р Хараланов.

Информация: МБАЛ "Св. Ив. Рилски" - Горна Оряховица

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица