1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Нов амбициозен проект създаде диалог между местните традиции и иновативните предизвикателства

логосудВ рамките на два дни горнооряховчани и гости на града участваха в кулинарния фестивал „Кулинарна парти зона”, организиран и провеждан от Община Горна Оряховица в рамките на проект „Мостове към бъдещето”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., от държавния бюджет на Република България и от бюджета на Община Горна Оряховица.

Това е нов амбициозен проект на община Горна Оряховица, който създава един своеобразен диалог между местните традиции и иновативните предизвикателства, а в основата му стои Горнооряховският суджук, прославил България пред цял свят. Негласното мото, под което се проведе тазгодишният празник беше „иновация и традиция в едно”. Както българското знаме стои високо и гордо, и в себе си съчетава три различни цвята, така и българският народ трябва да излезе с високо вдигната глава и да празнува заедно, въпреки всички различия помежду си. Затова и основното желание на Общината бе да привлече повече млади хора от различни етноси и лица в неравностойно положение като активни участници в събитието, да използва храната като универсално средство за сближаване, комуникация и партньорство между всички хора от общността.

В продължение на тези два дни се потопихме в атмосферата на един кулинарен фестивал на местните традиционни гозби, деликатеси, занаяти, нрави, обичаи и майсторлък. Отпразнувахме празник, изпъстрен с много забавления, игри, викторини, състезания и награди.

Пъстро шествие, предвождано от декорирана платформа, музика и деца, облечени в костюми на зеленчуци, клоуни и любими детски герои дадоха началото на иновативното събитие. „Ходещи” домат, зелка, морков, лук, патладжан, суджук и гърне радваха хората и ги приканваха да се присъединят към шествието и да се включат в празничната програма. Деца – доброволци от Младежки парламент Горна Оряховица раздаваха информационни флайери, маски за малчуганите, балони, конфети... Специално за празника бяха разположени по пътя на шествието и живи мимове и надуваеми кулинарни фигури.

„Кулинарна парти зона” събра на открито в парк „Градска градина” изключително много хора с различни интереси, от различни етноси и с различни образователни потребности, но обединени в сплотена общност от едно – „храна за душата”.

Два дни всички празнуващи имаха възможността да се насладят на пъстри танци, звучни песни, театрални постановки и много игри и състезания на открита сцена. Да се включат в творческите работилници „Кулинарни мостове” с кътове по грънчарство, рисуване, фотография, готварски кът и кът за моделиране за деца със специални потребности. Всичко това беше с цел да даде шанс на младите творци да се изявят, да покажат своите умения, вдъхновени от кулинарната традиция и най- вече да загърбят различията помежду си.

В къта по грънчарство деца от публиката под ръководството на опитни грънчари имаха възможност само да изработят глинени предмети.

В къта на художниците 10 млади творци рисуваха картини на кулинарна тематика. Близо до тях художникът Драгомир Минков върху ленено платно с маслени бои нарисува картина „ най-смешния суджук”.

Творческата работилница по моделиране целеше да насърчи социалната и културна интеграция в общността на хора с увреждания. Това беше и едно своеобразно средство за терапия чрез изкуство. Десет деца и младежи със специални потребности с помощта на двама педагози изработиха интересни форми от моделин, които по-късно декорираха заедно с децата от другите работилници.

В шоуто за млади талани „Храна за душата” взеха участие млади и стари творци, и деца от ромската общност, които представиха своето музикално, танцово и театрално изкуство, вдъхновени от кулинарните традиции. Това бяха Младежки театър „ Алтернатива”, вокален състав „Патиланчета”, балет „Грация”, балет „Калина”, балет „Етна”, вокален състав „Патиланци”, клуб по спортни танци „Ксани денс”, детски фолклорен танцов състав „Гусларче”, детска фолклорна студия „Раховче”, женска фолклорна формация „Калатина”, група по фолклор от с.Върбица, оркестър „Хипократ”, маворетен състав при СОУ „Вичо Грънчаров” деца от ромски произход от ОУ „Паисий Хилендарски”, рок група Демоде и много други.

За всички присъстващи имаше и много интересни кулинарни игри. Първата игра „ Най- красиво аранжирано плато” провери сръчността и артистичността на участниците, разпределени в 5 отбора. В това състезание с най-красиво аранжирано плато се представиха две единайсетокласнички от ПГХТ ”Проф.д-р Ас.Златаров”. Друга игра беше „ Кулинарен опит”- там целта беше разпознаване на участниците със затворени очи на подадените им готварски продукти. Едно от най- атрактивните беше играта „ Уцели суджука”. След като отговориха на няколко тематични въпроса бяха избрани хора от публиката. На дъска за дартс бяха закачени няколко традиционни месни деликатеса, а в центъра- горнооряховски суджук. Всеки печелеше това, което е уцелил със стреличките.

За финал се проведе състезанието „Да сготвим заедно” – това бе продукт от съвместната работа между млади хора от различни етноси. Отборите сготвиха по една традиционна българска и една ромска гозба. Накрая в непринудена атмосфера и приятна музика всеки имаше възможността да опита от сготвеното.

Ще бъде изработен и дигитален фотоалбум на събитието. Дигиталният фотоалбум и най- хубавата картина от художествения кът ще бъдат използвани при отпечатване на рекламни материали за следващото издание на Фестивала.

За да уважат събитието, присъстваха кметът на града инж. Добромир Добрев, заместник – кметовете, председателят на Общински съвет, секретарят на Общината, общински съветници, вицепремиерът и министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов, народните представители Аспарух Стаменов, Мирослав Петков, Христо Христов, Десислава Танева и Николай Костадинов, директор на Агенцията по храните д-р Станимир Спасов, директора на НАП Велико Търново –Цветанка Недева, кметът на Велико Търново г-н Даниел Панов, кметът на община Каварна г-н Цонко Цонков, кметът на община Елена г-н Делян Млъзев, кметът на община Луковит г-н Иван Грънчаров, кметът на Стражица инж. Детелина Борисова.

Фестивалът „Кулинарна парти зона” се излъчваше директно на видеостена в центъра на града.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица