1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

170 години години от рождението на Елена Грънчарова почитаме днес

IMG 5708Днес с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Елена Грънчарова на алеята на възрожденците в парк „Христо Ботев” отбелязахме 170 години от раждането на жената, наричана Спасителката на Горна Оряховица.

Венци в памет на славната горнооряховчанка поднесоха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, председателят на Общински съвет Даниел Костадинов, народният представител Мирослав Петков, политическа партия ГЕРБ Горна Оряховица. Цветя бяха поднесени и от военно формирование 220790, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюз на ветераните от войните, Съюз на военно инвалиди и военно пострадали, политически партии и организации, Общински съвет на БСП Горна Оряховица, обществени организации и граждани.

За живота и делото на Елена Грънчарова разказа директорът на Исторически музей Горна Оряховица г-жа Елза Гарабетян. Безстрашната българка Елена Грънчарова, наричана още Баба Тонка и горнооряховската Райна поп Георгиева е предводител на едно от най-значимите събития в историята на Горна Оряховица- Женският бунт от 1876г. Тя е родена през 1842г. в град Горна Оряховица и взема за съпруг Моско Грънчаров, част една от най-будните фамилии в околията.  През 1872г. заедно със своя девер Вичо Грънчаров Елена основава женското дружество „Просвета”, което по-късно работи в помощ на Окръжния революционен комитет, подготвящ Априлското въстание. След Освобождението Елена Грънчарова  остава отдадена на горнооряховския обществен живот. Посмъртно е удостоена със званието „Почетен гражданин на Горна Оряховица”.


Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица