1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Безплатен вход и снимка с Горнооряховското знаме предоставя на 3 март Историческият музей

gornooryahovsko znameНа Националния празник 3 март входът за всички посетители на Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде безплатен. Работното време на музея ще бъде от 10.00 до 16.00 часа. Желаещите ще могат да разгледат постоянните експозиции на музея и да се запознаят с участието на горнооряховчани в националноосвободителните борби на България. Само на 3-ти март специална възможност ще бъде предоставена на всеки един от посетителите – да се снима с копие на Горнооряховското бойно знаме.

         Знамето е ушито за горнооряховските въстаници през 1876 г. от Вангели Язаджиева (сестра на Елена Грънчарова) и братовчедките им Замфири Язаджиева и Зойка Обрешкова. Пленено заедно с въстаниците, то е открито през 1877 г. от отряда на генерал Гурко и е връчено на IV-та опълченска дружина. Така горнооряховската светиня става единственото знаме, създадено в България, което участва в героичните сражения от Освободителната война и развявано в кръвопролитните боеве при Шипка и Шейново!

         На 6 септември 1885 г. II-ра Пловдивска дружина носи знамето от Горна Оряховица по време на Съединението между Княжество България и Източна Румелия. През есента на същата година заедно с него се сражава в последвалата Сръбско-българска война.

         За справки и допълнителна информация – тел. 0618/2-37-38.

 

                  

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица