1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Вокалният педагог Аделина Колева удостоена със званието „Почетен гражданин на град Горна Оряховица"

IMG 6006Днес на тържествена сесия на Общински съвет по повод Празника на град Горна Оряховица с единодушно решение на всички съветници бе взето решение да се удостои със званието „Почетен гражданин на град Горна Оряховица” за 2012 г. Аделина Димитрова Колева. Тя е един изключително изявен творец. Откривател и вдъхновител на таланти, тя е и водещ педагог в България. Създател е и на вокалните състави „Патиланци”, „Патиланчета”, „Нова музика”. Открива звездите Нора Караиванова, Николай Манолов, Стелияна Христова, Богомил Бонев, Иван Иванов и много други даровити млади популярни певци на Горна Оряховица.

Почетен плакет, диплом и лента бяха връчени на Аделина Колева от кмета на града инж. Добромир Добрев.

Трима от нейните възпитаници получиха годишните награди на Горна Оряховица за принос в културата. Призовете бяха връчени на Гласа на България Стелияна Христова, на малкия Бон Джоуви Иван Иванов, който представи България на финала на „Детската песен на Евровизия” с песента „Супергерой” и на прецедента в родното издание на „Х Фактор” Богомил Бонев. За принос в областта на културата награда бе връчена и на екипа на вестник „СЕДМИЦАТА” в лицето на неговия собственик и издател Димитър Николов.

За големия си принос в икономиката бе отличен инж.Георги Христов Георгиев – собственик и управител на фирма „САГА-2000” ООД град Горна Оряховица. Инж. Георгиев е работил като проектант и преподавател, а от средата на 90-те години на миналия век развива търговска дейност със строителни материали.

Две дами бяха отличени за отдаденото на образованието в града. С годишните награди на Горна Оряховица бяха отличени дългогодишният преподавател и директор на СОУ „Георги Измирлиев” Светла Драганова и старши учителят по физическо възпитание и спорт в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” Лидия Костадинова. Работата в екип и успешната реализация на редица проекти са ежедневие в СОУ „Георги Измирлиев”. Значим факт е сертификатът по енергийна ефективност към Агенцията по енергийна ефективност от февруари 2007 г., получен от СОУ „Георги Измирлиев” по успешно разработен проект, с който община Горна Оряховица кандидатства и спечели по ОП „Регионално развитие” бъдещия цялостен ремонт на училището.

Друг отличен за своя принос към града бе пасторът в Евангелската Петдесятна църква Христо Благинов, който пръв направи приют за бездомни в Горна Оряховица. Всеки ден в него бяха приютявани по 8-10 човека. Мотивирани да продължат това добро дело, семейството му дари средства на фондация „Алфа България” за закупуване на база в Горна Оряховица, която да бъде приспособена за приют за бездомни хора, който да помага на повече граждани от община Горна Оряховица.

Д-р Стефанка Косева Ламбева – началник отделение по нервни болести при МБАЛ „Св. Иван Рилски” ЕООД, Горна Оряховица бе наградена за дейността си в сферата на здравеопазването. Има придобита квалификация по „Клинична електромиография” от 2007 година. Упражнявайки една от най-трудните и социалнозначими медицински специалности, д-р Ламбева със своя професионализъм, всеотдайност и качества на ръководител, е помогнала на хиляди болни и техните семейства.

Здравко и Теодор Великови –баща и син - бяха наградени за постигнатото в спорта. Двете поколения Великови вече са записали и продължават да го правят едни от най-добрите постижения за горнооряховската акробатика на национално и световно ниво.

Тържествената церемония по награждаването завърши с изпълнения на класически балет „Грация” при НЧ „Напредък 1869”, малкия „супергерой” Иван Иванов,женската тройка на младежки отбор по акробатика „Локомотив”, Стелияна Христова и мажоретен състав при СОУ „Вичо Грънчаров”.

Заедно с горнооряховчани празника отбелязаха и заместник – министъра на регионалното развитие Николай Нанков, народния представител Мирослав Петков, народния представител Христо Христов, народния представител Евгени Стоев, областния управител проф. Пенчо Пенчев, заместник – областния управител  Любомира Попова, заместник - областния управител  Изабела Чорбаджиева, Негово високопреосвещенство митрополит Григорий, делегация от побратимения ни град Варен, Германия, представлявана от Кристине Бюлоу, делегация от побратимения ни град Рошиори де Веде, Румъния, делегация от турския град Буюк Чекмедже, делегация от Сигетсентмиклош, унгарски побратимен на Горна Оряховица град. Присъстваха още Андрей Малакей- аташе на Генералния консул на Русия, Николай Ашиков- председател на общински съвет Велико Търново, Даниела Арабаджиева - председател на общински съвет Лясковец, Илиян Маринов - председател на общински съвет Стражица, Даниел Панов – кмет на община Велико Търново, Иван Шавов- почетен гражданин на Горна Оряховица, Светлана Георгиева- председател на общински съвет Свищов, д-р Енчев - председател на общински съвет Полски Тръмбеш, инж. Розалия Личева- началник на РИО Велико Търново, инж. Елена Григорова- началник на РИОСВ Велико Търново, Донка Копринкова- почетен гражданин на Горна Оряховица, Владимир Давидов-  почетен гражданин на Горна Оряховица, Христо Христов- началник на Районно управление „Полиция” Горна Оряховица, д-р Георги Вашков- управител на център за спешна медицинска помощ Горна Оряховица.


Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица