1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Празникът на дрипавата баница във Върбица става дестинация за културен туризъм на туристически фирми

29694386 1582660278454136 4965297216740201260 nПразникът на дрипавата баница във Върбица вече е част от предлаганите дестинации за културен туризъм на български туристически фирми. Само преди дни, организаторите от НЧ „Градина-Върбица – 1894“ се завърнаха от София, където бяха отличени в конкурс на Платформа „Агора“ с приз в категорията „Перспективи за развитие“. Конкурсът се организира под патронажа на Министерството на културата. За девета поредна година Платформа „Агора“ награди читалища, който заедно с хората от съответното населено място, са допринесли за подобряване на живота и са предизвикали положителна промяна в своя град или село. Организация работи активно за засилване ролята на читалищата, като център за общностно развитие с културни образователни информационни, социални и граждански функции.

На тържествена церемония в х-л „Рамада“ в София, представителите на читалището Анелия Димитрова и Мария Ангелова получиха плакет за особен принос в развитието на местните общности и парична премия. „Завръщаме се като победители. Освен наградата, спечелихме и много по-ценни неща - нови контакти и предложения за сътрудничество. Уверихме се, че се движим в правилната посока, за което сме изключително благодарни на всички наши самодейки. Без тях този успех нямаше да го има. Удовлетворени сме от начина, по който се представихме и сме щастливи от факта, че вече в цяла България разбраха, че в община Горна Оряховица има едно село, в което се събират най-добрите майстори на баницата. Успехите ни мотивират. Миналата година на празника бяха представени близо 70 различни баници, а тази година очакваме още повече гости и още повече баници“, сподели след завръщането си от София Анелия Димитрова.

З сега организаторите имат потвърдени заявки от самодейци от с. Изгрев, община Суворово, с. Чилнов, община Две могили, гр. Трявна, с. Царева ливада, община Дряново и от почти всички състави от община Горна Ораховица. „Подготвяме нови атракции за публиката, а заради начина, по който представихме празника, очакваме и много гости от столицата. Нашият празник е включен като дестинация за културен туризъм в няколко туристически фирми. Освен това, получихме предложение да съберем в книга рецептите за баниците“, похвали се Анелия Димитрова.

Тази година празникът на дрипавата баница във Върбица ще се проведе на 19 май. „Заповядайте да празнуваме заедно, да усетите магията на българския фолклор и да хапнете вкусна баница“, отправят покана към всички, организаторите на празника.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица