1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене

nosmoke31 май е обявен за Световен ден без тютюнопушене. Той се отбелязва за първи път през 1987 година по инициатива на Световната здравна организация (СЗО). Оттогава до днес, всяка година СЗО определя тема (мото) на Световния ден, насочена към превенцията и ограничаването на тютюнопушенето сред насeлението в целия свят. Тази година темата е „Вмешателството на тютюневата индустрия".

Съгласно Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюна, която е ратифицирана от 172 страни в света, при изработването и прилагането на политики за обществено здраве по отношение на контрола на тютюна, страните-членки трябва да предприемат действия, които да предпазват тези политики от търговските и други интереси на тютюневата промишленост при спазване на националното законодателство.      

Тютюнопушенето е поведенчески фактор с изключително неблагоприятни здравни последици и една от най-важните, а в много страни и най-важната причина за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт, посочват здравните експерти. Понастоящем тютюневите изделия предизвикват смъртта на 6 милиона души в света, от които повече от 600 000 са пасивни пушачи. Ако тенденцията за увеличаване на употребата на тютюневите изделия се запази, през 2030 година се очаква 8 милиона души да загубят живота си заради тях, сочат прогнозите на СЗО.

Източник: www.dariknews.bg

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица