1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Със скрития език на знаците на шевицата и калоферската дантела продължават съботите в музея

1В предстоящата „Семейна събота” на 7 юли музейните специалисти са подготвили ново музейно занимание – „Езикът на знаците през вековете”. Творческото ателие ще бъде посветено на различните изображения на символи върху предмети от праисторията до наши дни. Тази събота представянето ще започне с мултимедийна презентация на многообразието от знаци при музейните експонати – керамика, монети, накити, църковна утвар, облекло, оръжие и др.

         В работните кътове ще бъдат представени интересни техники на плетене, бродирането като изкуство и изобилието от знаци, които ги съпътстват. Малки и големи посетители ще имат възможност да опитат с ръцете си създаването на тези традиционни красоти. Помощници и обучители в ателиетата ще бъдат специалните гости на музея – майсторите Маргарита Бонева и Кремена Димитрова (калоферска дантела), и Иван Маринов (българска шевица). Шестокласничката Валя, дъщеря на Кремена Димитрова, ще разкаже за технологията и символиката на чипровските килими.

         Точно в 10.00 часа започват любимите игри на най-малките „Ряховски пъзел” и „Експонатите разказват”, в които най-добрите участници ще си тръгнат с награди.

         Работното време на музея за посетителите на „Семейни съботи” е от 10 до 17 часа. И през това лято билетът за едно семейство остава 2 лева. Входната такса дава възможност на всички да участват в образователните кътове и работните ателиета, да се включат в игрите „Ряховски пъзел” и „Експонатите разказват”, да разгледат музейните експозиции, включително най-новите „Археология” и „Горнооряховски суджук”. Всяка събота специална награда ще получава и всеки 10-ти посетител на музейните занимания.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица