1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Просфорите (печати за хляб) ще бъде темата на предстоящата Семейна събота в музея

1Следващата „Семейна събота” на 28 юли отново ще предложи на посетителите участие в музейното занимание „Езикът на знаците през вековете”. Творческото ателие е посветено на различните изображения на символи върху предмети от праисторията до наши дни. На този ден музейните специалисти са предвидили представяне на един по-малко познат, но много интересен предмет – просфора или просфорник. Той представлява дървен печат за хляб, изработен специално и носещ свещена християнска символика. Хлябът, „подпечатан” с него, се нарича просфора (от гръцки – приношение).

         Мултимедийна презентация ще представи как и защо се правят печатът и обредният хляб с това име, а също така символите и знаците, които носят тези предмети. На разположение за разглеждане ще бъде богатият каталог „Просфори – печати за хляб”. Посетителите ще имат възможност да разгледат и оригинални запазени просфори – част от фонда на Исторически музей – Горна Оряховица.

         В работните кътове участниците ще могат да опитат сами да възпроизведат традицията – да омесят топче тесто, да го подпечатат с малка просфора и после да го изпекат вкъщи. В помощ на всички малки и големи творци ще се включи инженер-технолог по производство на хляб и хлебни изделия.

         Точно в 10.00 часа започват любимите игри на най-малките „Ряховски пъзел” и „Експонатите разказват”, в които най-добрите участници ще си тръгнат с награди.

         Работното време на музея за посетителите на „Семейни съботи” е от 10 до 17 часа. И през това лято билетът за едно семейство остава 2 лева. Входната такса дава възможност на всички да участват в образователните кътове и работните ателиета, да се включат в игрите „Ряховски пъзел” и „Експонатите разказват”, да разгледат музейните експозиции, включително най-новите „Археология” и „Горнооряховски суджук”. Всяка събота специална награда ще получава и всеки 10-ти посетител на музейните занимания.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица