1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Вирусни инфекции с температура, кашлица и хрема са актуалните заболявания в момента

d_r_Daria_PulovaВирусни инфекции с повръщане, разстройство, температура, кашлица и хрема вървят в момента, коментира д-р Дария Пулова, инфекционист и началник на Отделението по инфекциозни болести в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Тя призовава родителите да следят внимателно децата си и при подобни оплаквания да търсят веднага квалифицирана лекарска помощ.

„Ротавирусните инфекции протичат много тежко при децата, особено при тези до 1 година - при тях освен разстройство и повръщане, температурата стига до 40 градуса и настъпва много бърза дехидратация на организма. Ако не се вземат навреме мерки, това може да доведе до увреждане на всички органи и системи на детето. Ротавирусите са най-честите причинители на острите вирусни диарии“, обясни лекарката.

От януари до септември тази година, през отделението са преминали 32 деца на възраст до 5 години с ротавирусни инфекции. Малките пациенти са били лекувани от подготвения медицински персонал, като са били предотвратени по-нататъшни усложнения. „В много държави има въведена задължителна ротарикс ваксина. У нас тя е все още се поставя по желание и не е вписана в Националния имунизационен календар. В случай, че родителите решат детето им да бъде имунизирано, първата ваксина се приема през устата до 6-месечна възраст“, коментира още д-р Пулова..

Тя припомни, че точно сега е времето за поставяне на противогрипни ваксини, тъй като сезонът на грипа наближава и дотогава организмът е добре да си изработи антитела.

96 деца на възраст от 0 до 18 години са преминали за осемте месеца през отделението от общо 320 пациенти. Една трета от тях са били лекувани от ротавирусни инфекции, останалите са били с диагнози - скарлатина, инфекциозна мононуклеоза, варицела и херпес зостер. Тази година сред малките пациенти няма случаи на хепатит. Трима възрастни обаче са лекувани в отделението от хепатит А и хепатит В.

Възрастни болни са били лекувани и от бактериални чревни инфекции, както и от херпес зостер. Това е дерматовироза, причинена от вируса на варицела зостер (Varizella zoster virus, VZV), който води до силно болезнен везикулозен обрив по кожата. „При възрастните хора заболяването се развива заради изчерпване на имунитета“, уточни д-р Пулова.

Отделението по инфекциозни болести работи по пет клинични пътеки с РЗОК и разполага с 10 легла. Тази година на две от стаите в отделението бе извършен основен ремонт след повече от половин век. В тях бяха направени нови самостоятелни санитарни възли, подмени се дограмата и се създадоха съвременни битови удобства за пациентите.

През тази година оттук са преминали пациенти освен от Горнооряховска община и от съседните общини- Елена, Златарица, Стражица, Лясковец.

Болните се лекуват от двама лекари с вече дефицитната специалност „Инфекциозни болести“ - д-р Дария Пулова и д-р Тодор Михнев, както и от шест медицински сестри с необходимата квалификация и опит.

Информация: МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица