1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Напусна ни Димка Атанасова - основателката на музейното дело в Горна Оряховица

P5210041 modifiedСамо три дни след като Горна Оряховица се прости с основателката на балетната школа Стефка Антонова, светът напусна и Димка Атанасова – учител, историк, възпитател, пазител на старините. Една жена – история. История в истинския смисъл на думата, защото тя запази горнооряховското минало, основавайки музейното дело в града.

На 92 години си тръгна жената, запазила най-дълго историческата памет на Горна Оряховица. Тя е сред първите педагози в ТЕТ „М. В. Ломоносов” в края на 50-те години. И в същото време е първият събирач и пазител на историческото наследство. С нейни усилия се учредява първата археологическа сбирка в Читалището. По-късно, заедно с Йордан Димитров, са хората, направили Историческия музей в Горна Оряховица.

До последно Димка Атанасова съпреживяваше всяко събитие в града и се срещаше със свои ученици. На последното откриване на обновените зали в Музея, тя не можа да присъства, но изпрати послание към всички нейни наследници с пожелание да опазят историческата памет на града.

Горнооряховчани могат да се простят с Учителя Димка Атанасова на 26 октомври (петък) от 14:30 часа на Гробищния парк.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица