1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

130 състезатели си оспорват приза „Никола Петров“ в Международния турнир по борба

DSC 0343130 състезатели от 25 клуба от България, Румъния и Македония си оспорват приза „Никола Петров“ на Международния турнир по свободна борба, чийто домакин е Горна Оряховица. Състезанието се организира от СКБ „Локомотив“ и Община Горна Оряховица. Турнирът е за деца родени през 2006 г., 2007 г. и 2008 г., и е посветен на 145 години от рождението на първия български световен шампион по борба Никола Петров. Непобедимият горнооряховчанин е провъзгласен за най-силния мъж на ХІХ век. Турнирът е посветен също и на 45 години от откриването на Спортна зала „Никола Петров“ и 25 години от създаването на Спортен клуб по борба „Локомотив“.

Международният турнир бе открит от кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, който приветства всички присъстващи и пожела успех на състезателите. Гости на официалното откриване бяха още заместник-кметът Йорданка Кушева, Димитър Николов, председател на Постоянната комисия за младежки дейности и спорт в Общинския съвет, председателят на СКБ „Локомотив“ Цветан Зеленков, техническият директор на БФБ Тодор Тодоров, инж. Петя Богданова, директор на ОП „Младежки дейности, спортни имоти и прояви“Иван Ламбов, главен съдия, Мариян Джордже от Румъния и Суфиджан Исмаил от Македония.

По време на церемонията по откриване на Международния турнир бяха връчени плакети за особени заслуги в развитието на борбата. От името на Общината и СКБ „Локомотив“ с плакети бяха отличени змс Иван Шавов, почетен гражданин на Горна Оряховица, мс Никола Минчев, бивш състезател в клуба и треньор в международен център на ФИЛА, Васил Чакалов, треньор и настоящ секретар на клуба, Стойко христов, дългогодишен треньор на клуба, Иван Козарев и Никола Пашов, които са бивши състезатели на клуба. Отличията им бяха връчени от кмета инж. Добромир Добрев. Председателят на СКБ „Локомотив“ Цветан Зеленков връчи плакети и на Иван Ламбов, състезател и съдия международна категория, Красен Йоркишев, дългогодишен председател на клуба, Ангел Добрев, бивш зам.-председател на клуба, както и гостите от румъния и македония – Мариян Джордже и Суфиджан Исмаил.

Като знак на благодарност и признателност за приноса в утвърждаване и издигане авторитета на с спорта борба в общината, Управителният съвет на СКБ „Локомотив“ удостои с плакети кметът инж. Добромир Добрев и заместник-кметът Йорданка Кушева.

След официалното откриване, схватките продължиха, а награждаването на победителите се очаква около 15.00 ч.

Класираните на призовите места ще получат медали и тениски. Ще бъдат връчени купи за най-техничен и най-резултатен състезател и големия приз „Никола Петров“.

На 19 декември в Зала 1 на Община Горна Оряховица ще бъде представен биографичен филм за Никола Петров.

 

Никола Петров е роден в Горна Оряховица на 19 декември 1873 година. Като градинарски работник в Румъния се увлича в борбата и едва 25 годишен – на 20 юли 1898 г. спечелва в Ню Йорк званието „Шампион на Америка“. През следващата година във Виена става Европейски шампион по класическа борба. На първото световно изложение в Париж през 1900-та година побеждава дотогавашния световен шампион - французина Пол Понс и става първият българин световен шампион по класическа борба, спечелил званието „Най-силния човек на ХІХ век”. Носител е на копринена лента с надпис „Най-силния човек на ХІХ век”, значка на Почетен легион и награда от 30 хиляди франка.

През 1909 г. е избран за почетен член на Горнооряховското гимнастическо дружество “Юнак”. През 1912 г. е преводач на фронта при щаба на І българска армия. От 1920 до 1922 г. има три срещи с министър председателя на България Александър Стамболийски за обсъждане проблемите на българския спорт. През 1921 г. основава частна школа по борба в столицата, която ръководи и лично обучава в нея младите борци.

Умира твърде млад на 2 януари 1925 г. и два дни по-късно е погребан в родния си град Горна Оряховица.

През 1962 г. получава посмъртно званието „Заслужил майстор на спорта“. В негова чест от 1963 г. в страната ни започва ежегодно провеждане на международни турнири по класическа борба, като на победителите от 1971 г. се връчва и “Златен пояс на Никола Петров”.

По случай 100 годишнината от рождението му в Горна Оряховица му е издигнат паметник и е построена Спортна зала, носеща неговото име.

През 2000 година Никола Петров е обявен за Почетен гражданин на Горна Оряховица.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица