1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Днес е световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител

kryvТози ден се отбелязва от 2004г. по инициатива на Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, Международното дружество за кръвопреливане и Международната федерация на организациите на кръводарителите с цел осигуряването за медицински нужди на безопасна кръв от доброволни кръводарители без парично обезщетение.

Началникът на Центъра по трансфузионна хематология в МОБАЛ д-р Мариана Витанова споделя, че с всяка година броят на донорите се увеличава. За предходната година са отчетени  2933 души, дарили кръв във Великотърновска област, които са с 223 души повече от 2010г. Само за пет месеца от 2012 година има общо 1071 донора. Все повече млади хора се включват в тези инициативи. Потенциални кръводарители са всички хора на възраст от 18 до 65 години, здрави, без хронични заболявания и не приемащи лекарства. Жените могат да даряват кръв до 4 пъти годишно, а мъжете до 5 пъти. Даряването на кръв е напълно безопасно , тъй като се използват стерилни консумативи.

Кръводаряването е хуманен акт, който спасява човешки животи, освен това е полезен, тъй като спомага за пречистване на организма.

Всеки, желаещ да дари кръв, може да го направи в Центъра по трансфузионна хематология в областна болница Велико Търново. Преди процедурата се прави тест за здравословното състояние на донора.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица