1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

С проект по схемата „Помощ в дома” кандидатства Община Горна Оряховица

photo verybig_887782Сформиран екип от общински служители разработва проект по схемата  „Помощ в дома”. С „Помощ в дома” ще се продължи предоставянето на услугите Домашен помощник и Социален асистент. Днес на Общински съвет в Горна Оряховица ще се гласува начина, по който ще се изчислява дължимата от потенциалните потребители такса. Предложението, което влиза на извънредното заседание на Съвета, е цените да бъдат определяни според  доходите на нуждаещите се от социалната услуга, чрез въвеждане на диференцирана ставка. Така общинската администрация е изчислила минимална такса от 25 ст. на час и максимална от 55 ст. Онези потребители, които получават над 7 пъти по-висок доход от минималния гарантиран (т. е. над 455 лв.), ще дължат пълната цена на услугата – 1, 80 лв. на час. Предложението предвижда още от такса да бъдат освободени потребителите под 18-годишна възраст.

С общо за страната 30 млн. лв., предвидени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, на общините се дава възможност да предлагат почасови грижи в домашна среда за възрастни, самотно живеещи хора и хора с увреждания. Всяка община може да поиска с проект от Агенцията за социално подпомагане безвъзмездно между 80 хил. и 250 хил. лв.

В рамките на схемата се дава възможност съществуващите домашни социални патронажи да разширят дейността си като създадат Звена за услуги в домашна среда. В населените места, в които няма социален патронаж, ще може да се създават самостоятелни Центрове за услуги в домашна среда. Предвидено е в новите звена и центрове да бъдат назначавани безработни лица, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или на професионална пенсия за ранно пенсиониране, което ще спомогне да се намалява и нивото на безработицата сред уязвимите групи в съответната община.

Поне 160 ще бъдат създадените центрове и звена в страната. Чрез тях над 15 хил. възрастни и самотни хора и хора с увреждания ще получат подкрепа в рамките на схемата, а за над 5 хил. човека ще се осигури заетост в сектора на социалната икономика.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица