1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Горнооряховската църква „Св. Троица” спечели дългоочаквания основен ремонт

Един от най-красивите храмове на Горна Оряховица ще бъде ремонтиран след отпуснати близо 300 000 лв. от междуведомствената комисия по бедствия и аварии и с помощта на Общината, която на няколко пъти предлага църквата за ремонт по различни програми. Финансирането е за неотложни възстановителни работи на църквата „Св. Троица”, в следствие на опасното й състояние, което беше констатирано през февруари тази година при обследване от общинска комисия. Тя е построена през XVI век, под името "Свети Апостоли", а по-късно носи имената на Св. Петър и Павел. От 1970 г. е обявена за паметник на културата.

Основно ремонтните дейности ще са насочени главно към подмяната на първо място на цялата покривна конструкция, която е в най-окаяно състояние, ще бъде подменена и дограмата. След това ще бъде възстановена разрушената мазилка, а подовата настилка ще бъде венецианска мозайка. Накрая ще се пребоядисат всички арки, колони и пиластри.

В момента започва подготовката на тръжната документация, а самите ремонтни дейности по предварителни данни се очаква да стартират в края на лятото тази година.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица