1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Холандски дарители отново посетиха МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица

DSC 0010Трима представители на холандската организация SMHO „Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа“ са на двудневно посещение в Горна Оряховица във връзка с посещения в МБАЛ "Св. Иван Рилски" и приюта за бездомни. Само от април досега холандската организация направи на няколко пъти големи дарения на болницата в града- линейка и два тира с апаратура и консумативи. Тримата дарители се срещнаха с управителя на здравното заведение д-р Иван Иванов, който ги разведе из отделенията, където вече се използват дарените апарати и техника. Гостите се срещнаха и с кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, който лично им благодари за големия жест и ги заведе да разгледат общинския приют за бездомни, тъй като в политиката на организацията е подпомагането на болнични и социални  заведения.

През април организацията дари линейка и мобилен ехограф, а стойността на даренията в двата тира надхвърля 200 000 лева, посочи д-р Иванов. Благодарение на благотворителите болницата се сдоби с матраци, електрически колички за пациенти, монитори, болнични легла, електроножове, електрокардиографи, перфузионни и инфузионни помпи, подемници с батерии, подвижни шкафове, мобилни носилки и др. Най- голямото дарение е малко използван скъп стерилизатор, чиято стойност е около 100 000 лева. Дарителите поясниха, че сами са събрали средства, за да го закупят.

Д-р Иванов благодари за големия жест на своите гости и подчерта, че често общинските болници в страната изпитват недостиг на средства, тъй като са строени отдавна, с остаряла материална база, а финансирането от държавата и общините покрива разходите, поддръжката и грижата за пациентите и заплатите на персонала. За нова апаратура и ремонти средства почти не достигат.

"Ние обслужваме пет общини с население над 70 000 души, лекуваме и много здравнонеосигурени пациенти, като разходите са за наша сметка. А всъщност само една община има ангажимент към нашата болница", поясни още той. От своя страна дарителите увериха, че подготвят нов ТИР с най- необходимите апарати и консумативи - легла, покривала за матраците, нов ехограф с две трансмисионни дюзи, работни дрехи за персонала и поискаха управителят да уточни други нужди на лечебницата. Сред тях са още легла и матраци, ултразвуков и рентгенов апарат, монитори, специализирана апаратура за Отделението по анестезиология и интензивно лечение.

Община Горна Оряховица поема разходите за транспорт на даренията, стана ясно от разговор на гостите с инж. Добромир Добрев. Кметът подчерта, че за десет години холандската организация е най- големият дарител на болницата в града. "Благодаря ви за труда и усилията да помагате, това ще бъде оценено от всеки един посетител!", каза той и допълни, че дарителите ще получат стикери, за да отчетат своята дейност пред спонсори и партньори. От своя страна пък Джеф Атълманс посочи, че организацията е с практика шест месеца след направените дарения да посещава обектите, за да прави мониторинг и да отчита на своите партньори как се използват те.

Гостите посетиха и болничната кухня, разгледаха амортизираното оборудване в кухненския блок, което е на над 40 години. Работещите в нея посочиха, че имат нужди от нови печки и професионални скари и машини за обработване на продукти. Холандците опитаха и болничната храна - пълнени чушки и гювеч.

След това гостите посетиха и общинския приют за бездомни, като много харесаха сградата, построена през 2018 г. по европейски проект. Те разговаряха с персонала за нуждите на приюта, разгледаха помещенията и се срещнаха с потребителите. Дарителите увериха, че със следващия тир за болницата ще изпратят техника и консумативи за социалното заведение.

Припомняме, че организацията SMHO „ Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа“ от години подкрепя социални и здравни заведения в държави от Източна Европа като Полша, Румъния, Молдова, Украйна и България. В нея членуват 27 човека от холандското село Бюнде, които си партнират с големи компании и фирми- спонсори на тяхната дейност.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица