1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

На прага на есента в Драганово за девети път посрещнаха гости за Празника на градинаря

DSC 0160С поднасяне на венец пред паметника на градинарите в Драганово започна деветото издание на Празника на градинаря. Отец Йоан отслужи водосвет за здраве и плодородие, а след службата благослови даровете на земята, произведени от местните градинари. Специално място до сцената на празника бе отредено за знамето на Градинарското дружество „Свети Стефан”. Дружеството е едно от първите в страната. Основано е на 16 януари 1928 г. Под наименованието „Общо градинарско зеленчукопроизводително дружество „Свети Стефан”.

Гостите на празника бяха поздравени от кмета на Драганово Нели Грошкова. „Празникът се оформя като идея и се осъществява след подписването на договора за приятелски отношения и сътрудничество на Драганово с унгарския град Фелшьожолца, където са работили за прехраната си немалко драгановчани, за чието добро съжителство с унгарците още се разказват спомени”, припомни в словото си Нели Грошкова.

Празника в Драганово уважи и кмет на Общината инж. Добромир Добрев. „Традициите в областта на градинарството и богатият опит за отглеждане на всички култури, характерни за България, са фактори, благодарение на които на нашата трапеза присъстват най-ценните дарове на земята. Споделям радостта Ви и пожелавам здраве, берекет, благополучие и добро настроение в празничния ден“, поздрави домакините инж. Добромир Добрев.

В празничния ден пред сградата на НЧ „Съединение-1888” бе разположено пъстро изложение на зеленчуци и плодове от местни производители, на обредни хлябове и мед. Изложени бяха и различни асортименти, произведени от майсторите кулинари. Всеки, който желаеше, можеше да си купи пресни зеленчуци, произведени от драгановските градинари.

В празничната програма взеха участие и местни самодейци.

И тази година гостите на празника имаха възможността да опитат вкусна градинарска чорба, приготвена по традиционна местна рецепта от майстор готвача Ваня Каракушева.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица