1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Инж. Добромир Добрев: Честит ден на Независимостта

ing.Dobromir Dobrev modifiedУважаеми съграждани,

Навършват се 111 години от обявяването на българската Независимост!

След векове на робство малка България заема своето достойно място като пълноправна държава на европейската карта. Три десетилетия след като извоюва свободата си, българският народ е достатъчно готов, а политическият ни елит достатъчно зрял, за да отхвърли васалната зависимост от османската държава.

Знаем, че България никога не е можела да разчита на стабилна външнополитическа подкрепа. Напротив – заради интересите на Великите сили тук, картата на Балканите често е прекроявана с българска кръв!

На 22 септември 1908 година княз Фердинанд Първи прочита обикновен на пръв поглед манифест. Този документ обаче генерира огромно политическо напрежение.

Той заявява на света, че България е независимо царство в пълния смисъл на тази дума! От този ден насетне всяко споразумение, било то юридическо, търговско или военно, няма нужда от заверката на турския султан!

Прокламацията не е политически фойерверк, а важна и внимателно подготвяна крачка. България вече представлява сериозна икономическа и военна сила на Балканите! Неслучайно, на отправените от Османската империя заплахи, България отговаря с пълна военна мобилизация. Без да се стига до военен сблъсък, през март 1909 година промяната е международно призната. Провъзгласяването на българския манифест е зряла, логична и категорична политическа крачка!

Знам, че както преди век, така и днес Независимостта остава идеал. Нищо не се постига лесно само с волята на един, двама, или трима от нас. Нашата родина, нашият град зависят от уменията и труда на всички! За мен Независимостта днес означава преди всичко самочувствие от това да видиш идеите си превърнати в дело!

Честит ден на Независимостта!

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица