1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Организираният футбол в Горна Оряховица отпразнува 100 години

IMG 7118-Pano modifiedС поредица от прояви в Горна Оряховица бяха отбелязани 100 години организиран футбол. Гости на празника бяха изпълнителният директор на БФС Борислав Попов и Румен Вълков – член на Изпълнителния комитет и президент на Аматьорската футболна лига, както и легендарният треньор на „Локомотив“ Добромир Жечев.

Честването започна с откриване на ретроспективна изложба във фоайето на Спортна зала „Никола Петров“, подготвена от Историческия музей. Директорът Пламен Мадемов разказа пред присъстващите как е започнало всичко преди век и премина през годините до наши дни. Началото е поставено на 21 септември 1919 г., с мач между отбори от Габрово и Горна Оряховица. С тези кадри от паметния мач, поставящ началото на организирания футбол и в двата града започва и експозицията. Изложбата показва първите футболни отбори, първите игрища, новият стадион и обновяването му. Особен акцент е поставен на най-успешните години на „Локомотив”, който на три пъти в историята си влиза в „А” група и прекарва общо десет години сред майсторите.

След откриването на експозицията, в пресцентъра на спортния комплекс бе представена книгата „Ретро Локо”, която е дългогодишен труд на трима горнооряховчани. На 800 страници Тодор Стойчев, Филип Бакьов и Михаил Михайлов разказват и показват вековната история на футболната игра в Горна Оряховица. „Ретро Локо” е плод на много години издирвателска работа, но сериозно се заехме да реализираме идеята си през последната година. Дължим много благодарности на клуба, Общината, Зоналния съвет, на журналисти, бивши играчи и семействата им, разказа Филип Бакьов.

Не можем да гарантираме, че сме показали тези сто години на 100%, но събрахме всичко, което има в архивите. Аз съм горд, че съм фен на този отбор, който беше наричан „Убиец на гиганти. Той заслужава тази книга”, каза още Бакьов.

Стогодишната история е събрана на 800 страници. Книгата има три части. Първата стъпва върху книгите и справочниците на Мишо Михайлов. Втората съдържа галерия с над 400 снимки. В третата част има богата статистика от 1932 до сезон 2017/2018. Особено за десетте сезона в „А” група информацията е максимално изчерпателна. Това е история на футбола, която всеки град и всеки отбор заслужават, споделиха авторите на луксозното издание.

Книгата има и свои каузи. Ще поставим на стадиона паметна плоча с имената на починалите легенди, вероятно още следващия месец. Другата ни голяма идея е да помогнем на децата, занимаващи се с футбол в Горна Оряховица. Затова средствата от продажбата й ще бъдат за Детско-юношеската школа, поясни Тодор Стойчев. Общината е закупили по екземпляр от книгата за всички библиотеки в общината. Книгата е в продажба и във фен магазина на стадион „Локомотив“.

Празничният ден продължи с официална церемония на градския стадион, където от името на БФС бяха връчени 33 награди и 9 почетни плакета на хора с принос и подкрепящи футбола в Горна Оряховица през годините. Наградите бяха връчвани от изпълнителния директор на БФС Борислав Попов, члена на Изпълнителния комитет и президента на Аматьорската лига Румен Вълков, председателя на Зоналния съвет на БФС Бончо Генчев и секретаря на ЗС Игор Бакьов. Борислав Попов приветства футболните хора на Горна Оряховица, събрали се на стадион „Локомотив”, като пожела отборът да се завърне и трайно да се установи в Първа лига. По време на церемонията стана ясно, че големият жест на Федерацията към горнооряховския футбол е осигуряването на финансиране за нов тренировъчен терен. Одобрени са 335 000 лева за ново игрище в Горна Оряховица. Започва проектиране и догодина клубът ще разполага с ново място за провеждане на тренировките.

След официалната церемония започна мача между ветераните на „Левски” и „Локомотив“. Гостите поведоха с 0:2 в първата част, но през втората домакините стигнаха до равенството 2:2. Част от празничната програма бяха и изпълненията на мажоретния състав при СУ "Вичо Грънчаров", Балет "Грация" и акробатите на КСА "Акро нова" и СК "Джим денс".

Финал на празничните прояви по повод 100-годишния юбилей на организирания футбол в Горна Оряховица бяха пищни илюминации над стадион „Локомотив“.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица