1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

С Регионален проект защитават и популяризират правата на ромите

P7020190В Зала 1 на Общината беше проведена среща, организирана от община Горна Оряховица, съвместно с Американската асоциация на юристите, Фондация „Български институт за правни инициативи”, правната клиника при община Горна Оряховица, дирекция „Социално подпомагане” и Бюро по труда. На срещата имаше представители и от ромското общество. Обсъдиха се казуси за ромската интеграция, правата на малцинствата, издръжката на децата, заетост и безработица, пенсионирането и други. Даде се възможност на всички да споделят най-наболелите си проблеми, а специалистите предложиха решения и обещаха да потърсят и други начини за помощ на малцинствата.

Тази среща бе организирана в рамките на „РЕГИОНАЛЕН ПРОЕКТ ЗА ЗАЩИТА, ПРЕВЕНЦИЯ И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ ПРАВАТА НА РОМИТЕ”. Част от основните цели, залегнали в проекта, който стартира още през месец октомври 2010 г. са:

1. Защита от и превенция на дискриминацията на ромите чрез подобряване техния достъп до правосъдие и повишаване на правната им информираност и грамотност. 

2. Насърчаване на ромската обществена ангажираност чрез изграждане на устойчиви умения за застъпничество у ромските лидери на локално, национално и регионално ниво. 

3. Обединяване на ромските активисти на регионално ниво чрез организиране на трансгранични обучения и изграждане на мрежа за сътрудничество.

Проектът се финансира и ръководи от Програмата за утвърждаване на върховенство на правото на Американската асоциация на юристите (ABA ROLI) и обхваща четири държави в региона на Балканите – България, Румъния, Сърбия и Македония. Водещ партньор на местно ниво е Фондация Български институт за правни инициативи (БИПИ), която е независима неправителствена организация с дългогодишен опит в управлението на проекти и прокарването на устойчиви политики в различни области. Едновременно с това БИПИ се явява и наследник на Американска асоциация на юристите, чиято програма за България осъществяваше широк спектър от инициативи за период от 15 години.

Ключовите проектни дейности, които се реализирани в България, са предоставяне на pro bono правни услуги, водене на стратегически дела, организиране на „Правни училища” в ромските общности, организиране на обучения, с цел повишаване на чувствителността, кампания за повишаване на правната информираност.

В дългосрочен план, проектът предвижда усъвършенстване на познанията в областта на европейското и национално антидискриминационно законодателство и стандарти и повишаване ефективността от тяхното прилагане.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица