1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

На Игнажден внимавайте кой ще бъде първият ви гост

ignajdenДнес е Игнажден, денят в който има доста поверия и ритуали.

Игнажден носи името на църковния празник, защото на 20 декември Източното православие отбелязва паметта на Свещеномъченик Игнатий Богоносец. Наричат го така, защото, когато бил малко дете, Исус Христос го вдигнал на ръце и казал на учениците си “Истина ви казвам, ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно”. Свети Игнатий служи четиридесет години като епископ на църквата в Антиохия. Римският император Траян го хвърлил на лъвовете, защото не искал да се моли на римските богове. След смъртта си светията се явявал на вярващите в него и им помагал при лечението на различни тежки болести. На този ден започват и родилните мъки на Божията майка.

От незапомнени времена за българите това време на годината е свързано с важни практики, извършвани с вярата, че така ще бъдат привлечени добрите сили. Магията на действието и бездействието, на докосването, наричането и благославянето - всичко това е вплетено в игнажденските ритуали.

Най-важното на този ден е кой пръв ще влезе в къщата.

Ако първият човек, който влезе в дома, е с добро здраве, има задружно семейство и е имотен и грижлив стопанин, това е благословия. Всички негови качества и придобивки се превръщат в благословия за домакините. Затова по-предвидливите не се оставяли на случайността. Още преди празника се уговаряли с някой специален човек, когото да посрещнат пръв на Игнажден.

На Игнажден е в сила и друго важно поверие – да не се дават пари назаем Свързано е с другите обичаи за запазване на благополучието и берекета.

На този ден се ядат постни ястия, но без боб, за да няма градушки през годината. Хубаво е на трапезата да има сарми, царевица, картофи с праз, орехи, мед, варено жито.

Според народната метеорология добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг.

На 20 декември имен ден празнуват всички, които носят името: Игнат (означава - пламенен), Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Светла, Светослав, Пламен, Пламена.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица