1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

С възстановка на събитията отбелязахме 135 год. от Освобождението на Г.Оряховица от османско робство

IMG 6974На 8 юли 1877год. след 5-вековно робство град Горна Оряховица посреща своята свобода. Пълна възстановка на паметните събития, случили се преди 135 г., когато в града влизат първите руски освободителни части, направиха днес в градинката пред ОУ „Св.св. Кирил и Методий”.

Възстановката едело на Историческия музей и Съюза на офицерите и сержантите от запаса, и резерва – химици. В нея се включиха конен отряд от Арбанаси, които представиха руските войни –освободители, водени от подпоручик Дукмасов. Военнослужещи от формирование 22790 и ученици от ОУ ”В.Левски” влязоха в ролята на българските опълченци, ръководени от полковник Станчев.

Събитията се пресъздават на основата на дописка на Руси Петков- участник в Руско –турската освободителна война /1877-1878/. Петков е пряк участник в бойните действия, а самата дописка публикува в „Спомени на Руско-Турската война през 1877 – 1888 г”. В дописката разказва за радостното дългоочаквано посрещане на освободителите от над 1000 горнооряховчанина, начело с архиерийския наместник поп Йонко Тревненски. Самият дописник е бил в отряда на подпоручик Дукмасов, който получава заповед от полк. Краснов със своята полусотня казаци да премине през Търново през Арбанаси в Горна Оряховица. В тези населени места е трябвало войниците да узнаят накъде е отстъпил неприятеля и къде са неговите главни сили. Така казаците  -братя освободители донасят свободата на нашия град. След тържественото посрещане освободителите отиват в църквата „Свети Никола”, водени от отец Йонко. Малко по-късно на днешния площад „Георги Измирлиев” признателните горнооряховчани разпъват трапеза за казаците и опълченците. Отпочинали, те отново се качват по конете и тръгват за Долна Оряховица.

В освободителната война загиват над 200 000 руски, румънски, финландски и други чуждестранни войски, както и стотици български опълченци, между които горнооряховчаните Стефан Минков – той е единственият българин, загинал за спасяването на Самарското знаме и Стамат Сидеров- обесен от турците за предаване сведения на руските войски.

В празничната програма, посветена на 135 години от освобождението на Горна Оряховица, се включиха и Любослава Христова- ученичка от СОУ „В.Грънчаров”, която рецитира свое авторско стихотворение за Освобождението „Не се гаси туй, що не гасне”, Рафаел Христов изпълни песента „Позови меня тихо по имени” и Мъжката певческа група „Георги Измирлиев”. 


Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица