1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Стартира нов проект на община Г.Оряховица съвместно с фонд "Социална закрила"

На 05.07.2012 г. между Фонд „Социална закрила” и Община Горна Оряховица беше подписан договор за съвместна дейност, относно финансиране на Проект „Подобряване условията на живот на възрастни хора с физически увреждания и подготовка за предоставяне на нов вид социална услуга в общността”. Планираната  продължителност на проекта е пет месеца, а стойността 21 598,81 лв., от които 2 159,88 лв. ще бъдат осигурени от бюджета на Община Горна Оряховица. Останалите средства в размер на 19 438,93 лв. осигурява Фонд „Социална закрила” към Министерството на труда и социалната политика.

Общата цел на проекта е да се подобри качеството на живот в Община Горна Оряховица чрез осигуряване на необходимата материална база за разкриване на Център за обществена подкрепа и обзавеждане на Дома за възрастни хора с физически увреждания – с. Горски Горен Тръмбеш. Проекта цели още да се подобри жизнената среда на възрастните хора с физически увреждания, да се осигури подходяща материално-техническа база за разкриване на нова социална услуга в общността - Център за обществена подкрепа, както и да се допринесе за развитие сферата на социалните услуги и  задоволяване нуждите на общността от разнообразни и качествени социални услуги.

          Основните дейности за постигане на поставените цели са: ремонтно-довършителни работи, доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане на помещение за последващо разкриване на нова социална услуга в общността - Център за обществена подкрепа и доставка на обзавеждане на Дома за възрастни хора с физически увреждания – с. Горски Горен Тръмбеш.

           В помещението, в което е предвидено да бъде разкрит Центърът за обществена подкрепа ще бъде оборудвана и обзаведена зала за групова терапия, стая за специалистите и обособена стая за индивидуална работа. Стартирането на неговата дейност е в унисон с общинските приоритети за разширяване мрежата от социални услуги в общността и ще доведе до разкриването на нови работни места. Предвижда се Центърът за обществена подкрепа да стане държавно делегирана дейност от началото на 2013 г. с капацитет 40 места. Услугите, които се планира да бъдат предоставяни в Центъра за обществена подкрепа включват: семейно консултиране и подкрепа; консултиране и информиране за проблеми, свързани с развитието на децата от съответната възраст; индивидуални и фамилни консултации в случаи на кризи в семейството; превенция на рисково и асоциално поведение на деца и младежи; подкрепа за професионално ориентиране на деца и младежи; семейно планиране, подготовка за родителстване, работа на ниво „Родилен дом”, психологическо консултиране и рехабилитация, обучения в умения за самостоятелен живот, превантивни програми на ниво училище, информационни кампании, оценяване, обучение, подкрепа на приемни родители, подготовка и подкрепа на осиновители. 

На територията на Общината една от специализираните институции с първостепенно значение за подпомагане хората в неравностойно положение е Дома за възрастни хора с физически увреждания в с. Горски Горен Тръмбеш, който обслужва населени места от цялата страна. За да се надгради постигнатото в Дома за възрастни хора с физически увреждания – с. Горски Горен Тръмбеш и продължи работата в посока подобряване качеството на живот на настанените там потребители е необходимо закупуването на ново, съответстващо на нуждите им обзавеждане.

        Настоящият проект и предстоящото разкриване на новата социална услуга в общността – Център за обществена подкрепа заявяват дългосрочна грижа и подкрепа в посока задоволяване потребностите на групите в неравностойно положение, подобряване качеството им на живот и жизнената среда.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица