1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Изграждат 2 центъра за деца с увреждания в Горна Оряховица

IMG 7190Център за обществена подкрепа ще бъде изграден в Горна Оряховица по спечелен от Общината проект "Подобряване условията на живот на възрастни хора с физически увреждания и подготовка за предоставяне на нов вид социална услуга в общността". Общата цел на проекта е да се подобри качеството на живот в Община Горна Оряховица, да се доразвие сферата на социалните услуги и подобри тяхното качество. Стойността му е 21 598 лв., от които 2 159 лв. ще бъдат осигурени от бюджета на Община Горна Оряховица, а останалите средства в размер на 19 439 лв. осигурява Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика.

Част от парите са предназначени за ново обзавеждане на Дома за възрастни хора с физически увреждания в село Горски Горен Тръмбеш, който обслужва населени места от цялата страна, информира кметът на Г. Оряховица инж. Добромир Добрев.

Центърът за обществена подкрепа ще бъде с капацитет 40 места. Той ще разполага със зала за групова терапия, стая за специалистите и обособена стая за индивидуална работа. По този начин ще се разшири мрежата от социални услуги в общността, което ще доведе до разкриването на нови работни места, поясни Добрев.

Услугите, които ще предоставя новоизграденият център, включват семейно консултиране и подкрепа; индивидуални и фамилни консултации в случаи на кризи в семейството; превенция на рисково и асоциално поведение на деца и младежи; подкрепа за професионално ориентиране на деца и младежи; психологическо консултиране и рехабилитация, обучения в умения за самостоятелен живот, превантивни програми на ниво училище, информационни кампании, оценяване, обучение, подкрепа на приемни родители, подготовка и подкрепа на осиновители.

През следващата година по проект в Горна Оряховица ще бъде изграден и Център от семеен тип  за 12 деца, изведени от социални домове. Финансирането от около 890 000 лв. се осигурява по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Къщичката ще се намира в Градската градина и ще приема деца с физически увреждания и умствена изостаналост.


Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица