1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Увеличават се желаещите за приемна грижа на деца по проект „И аз имам семейство”

photo verybig_352125От началото на годината се реализира предоставянето на социалната услуга „Приемна грижа” на територията на община Горна Оряховица по проект на Агенцията за социално подпомагане. Финансирането е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013г., схема за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG051РО001-5.2.11 „Приеми ме”.

Същинската дейност по предоставяне на услугата по проект «И аз имам семейство» стартира от м. май 2012 г., след приемането на необходимите промени в Закона за социалното подпомагане, даващи право на кметовете на общини да предоставят услугата приемна грижа, да приемат заявления на кандидати за приемни родители и да бъдат техни работодатели.

Самата услуга представлява пряка работа по подбиране, оценяване и одобряване на лица, желаещи да станат приемни семейства. Кандидатурите на лицата ще бъдат представени пред специална комисия, която ще бъде сформирана към Регионална дирекция за социално подпомагане гр.Велико Търново. В случай на одобрение на кандидатите за приемни родители, в техните семейства временно ще се настаняват деца за отглеждане и възпитание от рискови групи – деца от институции; деца с увреждания; деца, нуждаещи се от спешна закрила и др.

Към момента в община Горна Оряховица има постъпили 8 заявления от лица и семейства, кандидатстващи за професионални приемни семейства. Социалните работници от екипа, работещ с тях, провежда множество консултации, срещи - разговори и домашни посещения във връзка с тримесечното им проучване.

Задължителна част от оценката на кандидатите е преминаването на обучителен курс, целящ придобиване на знания и умения за полагане на грижи за деца в риск. Такъв беше проведен успешно с първата група от 12 души и кандидатите получиха удостоверения за преминато базово обучение, както и допълнителна квалификация за професионална  приемна грижа.            

Екип по приемна грижа - община Горна Оряховица

пл.”Георги Измирлиев” №5, стая № 217

телефон централа: 0618/6 05 01 - вътрешен 165

e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. "> Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

 

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица