1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Община Горна Оряховица започва работа по 3 проекта, финансирани по Международен фонд „Козлодуй”

IMG 7224Разработените от община Горна Оряховица проекти за саниране на СОУ „Вичо Грънчаров” и ЦДГ „Ален мак” се осъществяват по приоритетна проектна линия за енергийна ефективност на общински сгради на общини в страната. А третият проект за енергийно-ефективна реконструкция на общинско улично осветление на територията на община Горна Оряховица се осъществява по мярка 5 – „Високо приоритетна проектна линия за енергийно-ефективно общинско улично осветление”.

Целта на санирането и ремонтните дейности по горнооряховските училище и детска градина е да се намали потреблението на енергия, да се намалят емисиите на въглероден двуокис и да се подобри образователната и работна среда на децата, обучаващи се в учебните заведения и на учителите и помощния персонал. За СОУ „Вичо Грънчаров” от фонда се отпускат 389 354,78 евро, а за ЦДГ „Ален мак” - 173 763,05 евро.

И на двете сгради ще бъде направена топлинна изолация на фасадните стени, топлинно изолиране на покривите, подмяна на съществуваща дървена и метална дограма с нова PVC, подмяна на котлите и водно-отоплителната инсталация. В училището още ще се повиши ефективността на отоплителната инсталация чрез подобряване ефективността на топлоотдаването, на разпределителната мрежа  чрез „Автоматично управление" и „Температура с понижение" и чрез повишаване КПД на топлоснабдяването. Всички крушки ще бъдат подменени с енергоспестяващи. С близо 37 хил. евро годишно и с 956 557 kWh/y по-малко електроенергия се очаква да намалеят разходите на СОУ „Вичо Грънчаров”. Очакваната икономия за „Ален мак” е в размер на над 20 хил. евро годишно и намален годишен разход на енергия с 355 997 kWh/y.

Целта на енергийно-ефективната реконструкция на общинското улично осветление е повишаване на енергийната ефективност на уличното осветление, намаляване разходите за електроенергия на Общината (преки и косвени) и повишаване сигурността и експлоатационните характеристики на уличното осветление чрез набор от енергоспестяващи мерки. Очакваме намаление в размер на близо 80 хил. лв. годишно, обясни кметът инж. Добромир Добрев.

Част от мерките, които се предвиждат по отношение на намаляване на консумираната електроенергия са преоборудване на съществуващите улични осветителни тела с нова  електронна пусково-регулираща апаратура с повишена енергийна ефективност; използване на пусково-регулираща апаратура с вградена програмируема автономна памет и астро-календар, създаване и програмиране на график за работа в режим на редуцирана мощност на уличното осветление в малките часове на нощта; въвеждане на автоматизирана система за управление на уличното осветление с двупосочен обмен на данни, контрол и мониторинг и подмяна на стари енергоемки осветителни тела с нови, оборудвани с повишени експлоатационни характеристики и ефективност. Стойността на проекта е 280 802,09 евро.

Очакваният срок за изпълнение на проектите е 1 декември 2013г.

Благодарим на кмета и екипа му за грижата за децата, навременните действия, които предприеха и адекватната работа по отношение на образованието в общината, коментираха директорът на СОУ „Вичо Грънчаров” Милчо Савов и на ЦДГ „Ален мак” Софка Стефанова.

 IMG 7223

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица