1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Домашен социален патронаж в услуга на горнооряховчани

 
Изображение09041Услугата Домашен социален патронаж, гр. Горна Оряховица е разкрита през 1976г. като общинска дейност. Към настоящия момент тя е с капацитет 320 места и се предоставя на  лица, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст  или поради намалена работоспособност, на ветерани от войните, на военноинвалиди и военнопострадали с постоянен адрес на територията на община Горна Оряховица. Освен приготвяне и разнос на храна по домовете, Домашен социален патронаж извършва още и поддържане на личната хигиена в жилищните помещения, обитавани от обслужвания и битови услуги като закупуване на хранителни продукти и вещи от първа необходимост със средства на абоната, заплащане на ел. енергия, вода, телефон и др., извършване на дребни ел. и ВиК услуги със средства на абоната. Домашен социален патронаж съдейства и за снабдяване с помощно-технически средства, изготвяне на документи за явяване на ТЕЛК, при необходимост оказва съдействие за настаняване в специализирана институция и извършва социално-правни консултации. За ползване на услугите на ДСП потребителите заплащат месечна такса съгласно Наредбата за определяне и администриране на месечните такси и цените на услугите в община Горна Оряховица, съгласно чл.9 от ЗМДТ. Максималната месечна такса, която потребителите заплащат за пълен пакет от услуги към момента не надвишава 60 лв., въпреки повишението на цените на продуктите и горивата. Услугата се предоставя на лица от гр. Горна Оряховица, гр. Долна Оряховица, с. Поликраище, с. Първомайци, с. Драганово, с. Горски Долен Тръмбеш, с. Горски Горен Тръмбеш, с. Върбица, с. Янтра и с. Правда. Персоналът на ДСП е от 26 служителя.

   През 2011г. кухненската база на Домашен социален патронаж, разположена на центъра на гр. Горна Оряховица, беше изцяло реконструирана, модернизирана и оборудвана по проект „Енергийно-ефективна реконструкция и модернизация на обекти от социалната инфраструктура на община Горна Оряховица”. Беше подменена дограмата, извършено газифициране, направен беше окачен таван, ремонтирани бяха санитарни възли,  ВиК инсталация, реконструирана беше осветителната и силова ел. инсталация, доставено и монтирано беше и ново кухненско оборудване. През2012 г. за нуждите на ДСП беше закупен нов автомобил. Всичко това допринесе за повишаване качеството на предлаганите услуги.

    Потребността от услугите предлагани от Домашен социален патронаж, непрекъснато нараства. Месечно около 60 лица чакат да бъдат включени за ползване на услуги. Поради това се обсъжда вариант за увеличаване капацитета на социалната услуга, а така също и за обхващане на малките населени места.

   От 2005 г. до момента  към  Домашен социален патронаж гр. Горна Оряховица през зимните месеци по проект се разкрива и обществена трапезария с капацитет 30 лица с минимални доходи, на които се приготвя и раздава топъл обяд.

   През юни 2012г. община Горна Оряховица кандидатства с проектно предложение по схема „Помощ в дома” по ОП „Развитие на човешките ресурси 2007-2013г.”. При одобрение от финансиращия орган проектът се очаква да стартира в началото на 2013г. Тогава в гр. Горна Оряховица през 2013 г. ще бъде създадено Звеното за услуги в домашна среда, което ще предоставя почасови услуги от домашни санитари в домашна среда на лица с трайни увреждания, с ограничения или в невъзможност за самообслужване, както и на възрастни хора с ограничения или невъзможност за самообслужване.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица