1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

В „Магията на гоблените” се потопиха вчера горнооряховчани

IMG 7273Любимото занимание на много хора от различни възрасти – бродирането - беше представено вчера в Градската галерия „Недялко Каранешев” под надслов „Магията на гоблените”. Горнооряховчани имаха възможността да видят множество съвременни красиви гоблени на майстори от с. Правда, гр. Лясковец и гр. Горна Оряховица.

Един от основните организатори на изложбата е и изявен участник в нея- кметът на с. Правда Николай Колев. Той представи на публиката своята т. нар. „Асоциативна пластика” –лозови коренища в различни форми, макет на Айфеловата кула и оригиналната иконата  „ Свети Димитър”, изработена с техниката мозайка.

Бродирането на гоблени днес осмисля свободното време на много жени и мъже, има безспорна релаксираща функция и е източник на удоволствие и естетическа наслада.

В изложбата бяха представени около 40 гоблена на различна тематика и сюжети, форми и сложност на бродерията, но преобладаващи бяха иконите. Те са произведение на участника с най- голям брой гоблени (14) Никола Георгиев, на 31 години от град Горна Оряховица. С това изкуство Никола се занимава от 4 години, а наред с гобленарството той е и Специалист по технически контрол в завод „Аркус”. Признава, че в началото е бил обект на шеги от приятели, решили, че хоби като везането е само за жени. В крайна сметка обаче всички свикнали и сега просто се радват на произведенията му. При Работата си той използва съвременни компютърни технологии за създаването на авторски гобленови схеми по снимков материал.

Друг участник е и пенсионерката от с. Правда Марийка Станкова, която има дългогодишен опит в гобленарството. Представила е известни гоблени със значителни размери, сложност и качество на бродерията. Две млади жени от Лясковец – Силвия Славева и Ивелина Русева също се включиха в изложбата с 5 гоблена.

Голяма атракция за всички присъстващи бяха интересните пластики от шишарки на Бисерка Велева от с. Правда.

Откриването на изложбата уважи и част от ръководството на община Горна Оряховица.


Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица