1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Горнооряховското бойно знаме се развява в Пловдив по време на обединителното дело

P9060206С тържествен ритуал в Горна Оряховица бе отбелязана 127-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Празникът започна с издигане на националното знаме пред сградата на Общината от зам. кметовете Деница Коева и Николай Георгиев. Празнично слово за деня на Съединението произнесе зам. кметът Йорданка Кушева. В речта си към съгражданите, тя подчерта, че горнооряховчани има с какво да се гордеят в това велико дело. „На 5 срещу 6 септември майор Данаил Николаев издава заповед за действия на войската срещу правителството на Гавраил Кръстевич и за провъзгласяване на Съединението. Самият майор Николаев извършва ритуала по заклеването на своите войници за вярност към княз Александър Батенберг. Много източници твърдят, че поръчва да му бъде донесено старото знаме, с което българските опълченци са спечелили чест и победа срещу турците на Шипка и Шейново. Става дума за Горнооряховското бойно знаме, което е шито по време на подготовката на Априлското въстание, а след това участва както в сраженията през 1876 г., така и в Руско-турската война като знаме на 4-та опълченска дружина. Там се явява второто знаме на Българското опълчение, след придобилото широка известност Самарско знаме. Войниците положили клетва, начело с Горнооряховското бойно знаме и водени от майор Данаил Николаев, тръгват срещу правителствената резиденция на Кръстевич. Така започва великото обединително дело на Майка България. Правителството е свалено, създадено е временно, начело с д-р Георги Странски. Александър Батенберг първи признава голямото дело. На 10 септември 1885 г. той влиза в Пловдив, където е посрещнат с възторг от народа и армията, над която се откроява гордо развялата се Горнооряховска светиня”, каза в словото си зам. кметът Йорданка Кушева.

За първи път в Горна Оряховица Съединението се празнува през 1900 г. Тържеството е организирано от Общината, чийто тогавашен кмет е Никола Момчилов.

На днешния празник присъстваха общински съветници, ръководството и представители на общинска администрация, представители на политически партии, обществени и неправителствени организации, граждани. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на Георги Измирлиев.

След тържествената част, празникът продължи с концертна програма на съставите при НЧ „Напредък-1869” ВС „Нова музика” с вокален педагог Аделина Колева, почетен гражданин на Горна Оряховица и балет „Грация”, с художествен ръководител Соня Георгиева. 

P9060187P9060189P9060194P9060197P9060199P9060201P9060203P9060204P9060205P9060209P9060214


Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица