1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Европейската комисия даде положителна оценка на Горна Оряховица за СИВИТАС

imagesОт 4 до 9 септември делегация от Община Горна Оряховица участва в състава на заключителната среща на консорциум Ренесанс и IV-та годишна среща с представители на Европейската комисия. В състава на групата бяха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, ръководителят на проект СИВИТАС Стефка Додурова, Веселин Пунчев, представител на екипа на проекта и Петър Петров, изпълнителен директор на летище Горна Оряховица, което е партньор на Общината по проекта. Домакин на двата форума бе италианският град Перуджа.

Пред Европейската комисия Стефка Додурова представи състоянието на мерките и как ще продължат инициативите за устойчиво развитие на проект СИВИТАС след края му.

Проект СИВИТАС документално приключва през януари 2013 г. Той стартира през октомври 2008 г. Горна Оряховица е единственият български град, включен в програмата СИВИТАС. По нея работят над 60 европейски града, като целта е да се облекчи трафика в тях и да се сведат до минимум вредните въздействия от изгорелите автомобилни газове.

По този проект Горна Оряховица си партнира с градовете Перуджа, Италия; Бат, Англия; Шчечинек, Полша; Скопие, Македония. До сега по проект СИВИТАС в Горна Оряховица са изградени две кръгови кръстовища; пренасочен е тежкотоварния трафик; реорганизирани са четири паркинга; поставени са соларни знаци пред три училища (ОУ „Св. Св. Кирил и Методий, СОУ „Вичо Грънчаров” и ПТГ „Васил Левски”); маркирани са пешеходни пътеки пред училищата; поставени са „легнали полицаи”; проведена бе мащабна кампания за безопасност на движението сред децата; изградени бяха информационни пунктове пред Общината, на автогарата и на жп гарата; всяка година бяха провеждани дни без автомобили и състезания с велосипеди.

Тази година през месец април Горна Оряховица бе посетена от Уолтър Коен, представител на Пойнтер (орган за наблюдение към Европейската комисия). С оглед на усилената работа, извършена от екипа през последната година, Уолтър Коен даде зелена светлина на мерките, с които Община Горна Оряховица участва в проекта. До сега по СИВИТАС в Общината са постъпили близо 400 000 лв.

След проведената заключителна среща в Перуджа стана ясно, че участието на първият български град в консорциум Ренесанс и в проект СИВИТАС е успешно.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица